Ovo verovatno NE ZNATE: Evo zašto se ocu CEPA KOŠULJA kad dobije DETE

Ilustracija

Srpski običaj je da se muškarcu pocepa majica kada dobije dete, ali mnogi, međutim, i ne znaju značenje tog postupka.

O tome postoji različita mišljenja, a ovo su neka od tumačenja.

Neki smatraju da cepanje treba da pokaže da (energetskoj) auri roditelja u ekspanziji dosadašnja odeća više nije odgovarajući omotač.

Drugi veruju da ovaj običaj vodi korene iz davnih vremena, kada se deca nisu rađala u porodilištima, već u kući, na ulici, u njivi, u šumi i drugim mestima.

Dete je trebalo da se uvije u neki komad tkanine zbog zaštite od hladnoće, a zbog nekog drugog verovanja se izbegavala ženska odeća kad god ima neka muška košulja u blizini.

Ako se dete rodi u kući, onda se odevni predmet uzimao iz ormana, a ako se porođaj dogodi napolju, onda se zaustavljao prvi muškarac koji se nađe u blizini, te bi se od njega uzimala košulja.

Veruje se, takođe, da se onima koji učestvuju u cepanju košulje, a to su radili samo muškarci muškarcima, prenosi neka vrsta sreće muškarcu koji je postao otac, i da će oni koji je cepaju isto postati očevi.

Potpuno izgoreo: MUNJA udarila u autobus, putnici evakuisani! – VIDEO

Neki smatraju i da ovaj običaj potiče od verovanja da će onaj ko uzme delić iscepane košulje dobiti takođe isti pol deteta kao i otac čiju košulju cepaju, a opet, u da se, opet, u drugim krajevima verovalo i da to vodi ka dobijanju bebe suprotnog pola.

(Skandalozno.rs, Izvor: kurir.rs/srbijadanas.com, foto-ilustracija: pixabay)

Budite prvi sa komentarom na članku "Ovo verovatno NE ZNATE: Evo zašto se ocu CEPA KOŠULJA kad dobije DETE"

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti objavljena.