Pazite, ZMIJE šetaju i noću, evo zašto!

Ilustracija

foto-ilustracija: pixabay.com

Posle kiše uvek dođe sunce, ali sa njim i zmije. Kiša koja je preksinoć padala, a koja se i večeras očekuje u Srbiji, mogu da pokrenu zmije, koje su već u velikom broju izmilele.

Nauka kaže da se one pre i posle kiše, usled pada temperature, uvek sklone, a da pri rastu temperature uvek izlaze napolje kako bi se sunčale. Upravo u tom trenutku njih i ima u najvećem broju na zemlji, ulicama, livadama…

Predsednik Udruženja za zaštitu gmizavaca i životne sredine “PoskokVladica Stanković, koji je ove godine imao nekoliko intervencija hvatanja zmija na jugu Srbije, objašnjava za Telegraf.rs da je u prirodi zmija da se povlače a pojavljuju posle kiše.

[adsenseyu5]

– U globalu, pre i posle kiše, kada se malo spusti temperatura one se odmah povuku i miruju dok se temperatura ne poveća. To je uobičajena njihova priroda jer su hladnokrvne pa kad padne temperatura slabije se kreću – objašnjava Stanković.

Prema njegovim rečima, ovi gmizavci se mogu pojaviti tačno u ovo doba dana – i pre zalaska Sunca kao i ujutru oko deset sati. Napominje i da su ove trenutno visoke temperature, za njih dobre, tako da nemojte da se iznenadite ako ih sretnete i noću.

– Temperatura noću malo padne, a ima zmija koje se i noću šetaju i hrane se, jer imaju mačkolikasti oblik očiju pa dobro vide i po mraku.

Stanković navodi da zmije ne čuju već osećaju vibracije u prirodi, pa ako neko naleti na smuka ili poskoka i čuje njihovo šištanje da mu se skloni s puta.

– Oni šištanjem upozoravaju da ste blizu njih, kao zvečarka kad zveči. Šištanjem upozoravaju čoveka da su blizu njega i da se skloni. Ako se čovek laganim pokretima skloni, skloniće se i sama zmija s obzirom na to da nema većeg predatora i ukrotitelja od čoveka – kaže on i dodaje da se u našoj zemlji retko dešava da čovek umre od ujeda zmije.

[adsenseyu1]

– Više ljudi strada od stršljenja i pčele. Umiru, ali veoma retko, osobe slabijeg imuniteta, srčani i drugi bolesnici.

Ukoliko nekog ujede zmija, prema rečima našeg sagovornika, on odmah treba da istisne kao bubuljicu ranu kako bi se izbacilo što više otrova.

– Ukoliko dođe do ujeda, nezavisno da li je zmija otrovna ili ne, osoba treba da ostane prisebna, i da tu ranu istiska što pre i što više, kao i da se što pre javi lekaru.

Ukoliko je osoba sama u prirodi obavezno treba da pozove lekare i da naglasi gde se nalazi za slučaj da padne – savetuje Stanković.

(Skandalozno.rs, Izvor: telegraf.rs)

[adsenseyu2]

Budite prvi sa komentarom na članku "Pazite, ZMIJE šetaju i noću, evo zašto!"

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti objavljena.