Pismo Alberta Ajnštajna o njegovom poimanju Boga, religije i smisla života

Genije

Albert Ajnštajn – foto: Tanjug/AP

Rukom napisano pismo Alberta Ajnštajna o njegovom poimanju Boga, religije i smisla života biće prodato u decembru na aukciji u Njujorku, saopštila je kuća Kristi i dodala da veruje da će pismo biti prodato za oko milion dolara.

Pismo iz 1954. godine napisano je na nemačkom jeziku i upućeno filozofu Eriku Gutkindu.

Najveći fizičar 20. veka, koji je bio jevrejskog porekla i pobegao iz Nemačke pred dolazak Adolfa Hitlera, opisuje svoja verska ubeđenja.

“Reč Bog za mene nije ništo drugo nego izraz i proizvod ljudske slabosti. Biblija je zbirka sa uvaženim legendama, ali ipak prilično primitivnim”, napisao je Ajnštajn dok je bio je na Univerzitetu Prinston u Nju Džersiju, godinu dana pre nego što je umro u aprilu 1955.

Ajštajn je dodao da nikakvo tumačenje, ma koliko tanano bilo, ne može da promeni njegov stav.

Predstavnik aukcijske kuće Kristi Piter Klarnet smatra da pismo predstavlja jedan od najkategoričnijih stavova u raspravi nauke protiv religije.

Ajnštajn u pismu nije poštedeo ni judaizam.

“Za mene je jevrejska religija kao i sve ostale religije, oličenje primitivnog sujeverja. Jevreji kojima ja ponosno pripadam, mentalitet koji ja osećam da je duboko ukorenjen u meni, ne poseduje drugačije dostojanstvo u odnosu na druge narode”, navodi se u pismu.

Aukcijska prodaja tog pisma zakazana je za 4. decembar.

(Skandalozno.rs, Izvor: Beta)

Budite prvi sa komentarom na članku "Pismo Alberta Ajnštajna o njegovom poimanju Boga, religije i smisla života"

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti objavljena.