Pluton nije planeta, već džinovska KOMETA?!

Svemir

Pluton – foto: pixabay.com

Punih 12 godina od kako je Pluton zvanično izgubio status planete, naučnici se pitaju da li je on zapravo kometa? Tačnije, milijardu kometa “pomešanih” zajedno…

U nedavno objavljenom izveštaju, naučnici kao mogućnost razmatraju ideju da je udaljena patuljasta planeta formirana “aglomeracijom (nagomilavanjem) oko milijardu kometa“.

“Razvili smo ono što smo nazvali ‘džinovska kometa‘, kosmohemijski model nastanaka i formiranja Plutona”, kaže vođa istraživanja doktor Kristofer Glen.

Naučnici su analizirali podatke koje su prikupile svemirska sonda Evropske svemirske agencije – Rozeta, koja se spustila na kometu 67P, i NASA-ina sonda “Novi horizonti” (New Horizons) koja je letela pored Plutona.

Pronašli su “intrigantnu doslednost” u količini azota koja se nalazi na Plutonovom velikom srcolikom glečeru, kao i na kometi.

I ne samo to. Podaci su naučnicima ukazali i na to da je Pluton, koji je 7,5 milijardi kilometara udaljen od Sunca i koji je manji od Zemljinog meseca, nekada imao okean, piše NjuzHab.

“Naše istraživanje ukazuje da na to da je inicijalni hemijski sastav Plutona, nasleđen od nagomilanog materijala kometskog porekla, bio hemijski izmenjen tečnom vodom, koja bi mogla da potiče iz ispodpovršinskog okeana”, kaže doktor Glen.

Misija sonde Rozeta je završena, pošto je ona namerno oborena na kometu 67P. Sonda “Novi horizonti” trenutno leti ka Kajperovom pojasu, oblasti malih tela Sunčevog sistema u obliku diska koja se nalazi iza Neptuna, a koji je oko 1,6 milijardi kilometara udaljen od Plutona.

(Skandalozno.rs, Izvor: b92.net)

Budite prvi sa komentarom na članku "Pluton nije planeta, već džinovska KOMETA?!"

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti objavljena.