POČETAK ili KRAJ: Program veštačke inteligencije pokazao prve znake AGRESIVNOSTI

Ilustracija

foto-ilustracija: pixabay.com

Neretka su upozorenja da bi razvoj veštačke inteligencije mogao da označi početak kraja ljudske vrste. Ipak, većina građana sveta odobrava nameru velikih kompanija da ulažu u ovo sve plodnije polje tehnologije.

Ipak, čini se da je Google naišao na prve znakove otpora svog novog programa.

Reč je o programu veštačke inteligencije pod nazivom DeepMind, a koji je 2016. godine pokazao veliki potencijal.

[adsenseyu5]

Naime, DeepMind je sposoban da samostalno uči, a to je iskoristio prilikom treniranja za nastup u prvenstvu u igranju igrice “Go!“.

Danas, prenose svetski mediji, DeepMind sve češće upotrebljava svojevrsnu agresivnost kako bi došao do pobede u raznim igricama.

U poslednjim testovima, dva DeepMind agenta zaigrali su igricu “Gathering” u kojem pobeđuje igrač sa najviše sakupljenih jabuka. Programi su se ponašali normalno dok je na tlu bilo dovoljno jabuka, ali kada je njihov broj počeo da pada agenti su odlučili koristiti oružje u igrici kako bi izbegli poraz.

“Dopuštamo agentima da igricu odigraju nekoliko hiljada puta i puštamo ih da samostalno uče kako se ponašati racionalno. Prirodno, kada je na tlu dovoljan broj jabuka agenti se ponašaju miroljubivo.

Ali, kada broj jabuka počne da pada, agenti su naučili da je najisplativije napasti, odnosno ‘zamrznuti’ protivnika kako bi došao do poena“, kaže se u blogu tima koji proučava DeepMind.

[adsenseyu1]

Joel Z Leibo, jedan od članova tima, tvrdi da agresivno ponašanje veštačke inteligencije pokazuje neke aspekte ljudskog ponašanja koji nastaju kao proizvod okruženja i učenja.

“Manje agresivno ponašanje javlja se kada su resursi dovoljno pristupačni. Motivacija pohlepe pojavljuje se kao refleksija iskušenja da se rival onesposobi i da se jabuke sačuvaju za sebe”, rekao je Leibo.

(Skandalozno.rs, Izvor: klix.ba)

[adsenseyu2]

Budite prvi sa komentarom na članku "POČETAK ili KRAJ: Program veštačke inteligencije pokazao prve znake AGRESIVNOSTI"

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti objavljena.