Pogled u budućnost: Postoje li paranormalni fenomeni, ili je u pitanju prevara?

Ilustracija

Gatanje, vidovitost, prekognicija – da li su ovo zaista skrivene ljudske moći, ili je sve samo varka?

Pogled u budućnost od davnina zanima i intrigira ljude. Poneki od njih misle da imaju taj posebni talenat. Istraživači oduvek pokušavaju da nađu dokaze da takve moći postoje. Evo jednog primera.

Da su policajci iz Kelna poslušali Džerarda Kroiseta, možda bi Hans-Martin Šlejer i dalje bio živ. Organizacija “Crvena Armija” kidnapovala je u jesen 1977. godine predsednika Udruženja poslodavaca. Potraga za otmičarima i žrtvom je bila skoro dve nedelje bez ikakvog napretka. Onda su se inspektori odlučili za jedan neuobičajen korak. Dvojica od njih su otišli u Utreht da se sretnu sa Kroisetom.

Taj Holanđanin je bio jedan od najpoznatih vidovnjaka u celoj Evropi tog vremena. Njegova specijalnost je bila pronalaženje  kidnapovanih osoba i vrlo često je pomagao u rešavanju krivičnih dela. Vidovnjak Kroiset je zadivio policijske inspektore svojim sposobnostima.

“Podaci dobijeni od njega su bili tako detaljni, da je koincidencija potpuno isključena”, izjavili su kasnije inspektori.

Tako je policija, uz pomoć od informacija dobijenih od Holanđanina, pronašla u podzemnoj garaži zgrade u Kelnu mercedes u kome je Šlejer, bez ikakve sumnje, bio transportovan. Kasnije su novine objavile da je Kroiset dao informacije i o zgradi u kojoj je žrtva bila utamničena. Policija u te informacije nije odmah poverovala, tako da su, u prvom trenutku, odbili da upadnu u zgradu.

Ta greška i neodlučnost organa reda, koštali su Šlejera života. Teroristi su ga odveli u Hag, pa Brisel, i na kraju ubili.

Saradnja policije sa obdarenim osobama ima neku vrstu tradicije na teritoriji Nemačke. Godine 1919. u Lajpcigu je sproveden eksperiment sa ciljem usavršavanja paranormalnih metoda u policijskoj praksi.

U Vajmarskoj republici, okultizam i parapsihologija su bili uobičajena praksa. Vidovnjaci i mediji su vrlo često uključivani u policijske istrage.

Neki od tih ljudi nudili su inspektorima svoje usluge ili su čak otvarali svoje detektivske agencije. Jedna od njih je bila izvesna Mina Šmit. Ona je u leto 1921. godine bila u svim novinskim naslovima kada je označila tačnu lokaciju tela dva gradonačelnika ubijena nešto ranije u Hajdelbergu.

Istina je tamo negde.

(skandalozno.rs, foto: pixabay)

[adsenseyu4][adsenseyu4]

Budite prvi sa komentarom na članku "Pogled u budućnost: Postoje li paranormalni fenomeni, ili je u pitanju prevara?"

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti objavljena.