Pogledajte SNIMAK mozga na LSD-u – VIDEO

Delovanje na mozak

foto: Screenshot

LSD, poznat i pod nazivom “esid“, jedna je od najpotentnijih halucinogenih supstanci koja ne uzrokuje zavisnost, piše magazin Biznis insajder.

LSD uzrokuje vizuelne halucinacije otvorenih i zatvorenih očiju, sinesteziju – fenomen da zvukovi mogu da se vide, a slike čuju, promene doživljaja vremena i prostora, kao i sopstvenog tela, izmenjeni tok svesti i mišljenja, osećaj mogućnosti neverbalne komunikacije s drugim osobama, osećaj duhovnog uvida ili prosvetljenja, izraženu kreativnost, izoštravanje osećaja za boje, dublju percepciju zvukova i muzike i povećanu osetljivost na spoljašnje nadražaje.

[adsenseyu5]

Ali, kako tačno mozak stvara ove neobične osećaje?

Neurolozi sa Kraljevskog koledža u Londonu dali su odgovor na to pitanje objavljivanjem prvih snimaka mozga za LSD-u.

U istraživanju je učestvovalo 15 dobrovoljaca pod dejstvom LSD-a, čiji su mozgovi snimani nakon prolaska vremenskog perioda od 70 minuta.

Ispitanici su takođe učestvovali u drugom eksperimentu u okviru kojeg im je umesto LSD-a dat placebo.

Na prikazanom video-snimku mogu se videti razlike u moždanoj aktivnosti – najveća promena zabeležena je u delu mozga zvanom vizualni korteks, zaduženom za obradu onoga što vidimo.

[adsenseyu1]

LSD privremeno pojačava veze između vizualnog korteksa i preostalih delova mozga, što objašnjava dobro poznate vividne halucinacije.

(Skandalozno.rs, Izvor: businessinsider.com)

[adsenseyu2]

Budite prvi sa komentarom na članku "Pogledajte SNIMAK mozga na LSD-u – VIDEO"

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti objavljena.