Poremećaj VIŠESTRUKE ličnosti: Ova žena je imala čak 22 LIČNOSTI u svojoj glavi!

Ilustracija

foto-ilustracija: pixabay

Jedan od najpoznatijih psihijatrijskih slučajeva koji je objavljen u studiji “Tri lica Eve” bavio se analizom Kris Sajzmor koja je nedavno preminula u 89. godini života, a u njemu je dokumentovan tretman njenog poremećaja višestruke ličnosti po kome je 1957. godine snimljen film sa Džoan Vudvord u glavnoj ulozi.

Ova interesantna priča privukla je pažnju javnosti nakon što su slučajem Kris Sajzmor počeli da se bave psihijatri Korbet Tigpen i Harvi Kleklej iz gradića Avgusta u Džordžiji.

[adsenseyu5]

Njih dvojica su dva najdominantnija karaktera Krisine ličnosti nazvali Bela i Crna Eva, a ozbiljnije su se posvetili slučaju nakon što je Crna Eva pokušala da zadavi Krisinu dvogodišnju ćerkicu.

Kris Sajzmor

foto: Michael Deas / youtubeKris Sajzmor

[adsenseyu1]

Bela Eva je obožavala da čita knjige, dok je Crna Eva uživala da provodi večeri u bioskopu ili po noćnim klubovima.

Dvojica doktora su najviše radila na tome da ohrabre treći lik, Džejn, za koji su smatrali da je dominantnija i jača osoba od Crne i Bele Eve.

Za vreme studije, lik Džejn se izgubio, a na njeno mesto su “uskočile” druge ličnosti uglavnom udružene u grupe od po tri člana.

Među njima jedne od najživopisnijih persona su svakako “Purpurna dama” koju su stalno boleli zglobovi i konstantno je lakirala kosu, kao i “Devojčica s jagodama” koja je išla bosonoga i jela samo jagode.

Kris je jako teško izlazila na kraj sa svojom bolešću, a prvi boljitak njenog stanja se osetio tek nakon što se porodica preselila u Ferfaks u Virdžiniji gde je rad s njom započeo osmi po redu psihijatar, Toni Citos.

[adsenseyu1]

U periodu od 40 godina za koji se znalo da pati od poremećaja višestruke ličnosti zabeležene su ukupno 22 različite osobe koje se stanovale u Krisinoj glavi.

(Skandalozno.rs, Izvor: blic.rs, Telegraph)

[adsenseyu2]

Budite prvi sa komentarom na članku "Poremećaj VIŠESTRUKE ličnosti: Ova žena je imala čak 22 LIČNOSTI u svojoj glavi!"

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti objavljena.