Posle koliko vremena se pluća oporavljaju od cigareta?

akcize

foto: pixabay.com

Pročitajte šta se desi telu čim ostavite cigarete i motivišite se da to uradite, simbolično, baš na ovaj datum.

Kao i svaku zavisnost, nije lako prekinuti ni s cigaretama. Nažalost, kod mnogih ljudi motivacija u vidu boljeg zdravlja ne pokreće previše (jer da pokreće ne bi nikada ni pušili), ali zato rast finansijskih sredstava igra važniju ulogu. Čim prestanete da pušite kapacitet pluća se povećava, koža dobija potpuno novu boju, a menja se i plodnost kod žena, ali i seksualni život.

Kako telo reaguje na prestanak pušenja?

Nakon samo 12 sati, telo se čisti od ugljen-monoksida i vraća se u normalu, a povećava se nivo kiseonika u njemu.

Već nakon 24 časa, rizik od srčanog udara se umanjuje, kao i krvni pritisak.

Nakon dva dana, bivši pušači već osećaju nove mirise i ukuse, pošto pušenje oštećuje nervne završetke koji su zaduženi za miris i ukus.

Povlačenje nikotina iz organizma počinje nakon tri dana kada vaše telo počinje da reaguje. Vrlo je moguća jaka glavobolja i neopisiva želja za cigaretom. Tada je ključno da se snagom uma oduprete i nastavite dalje.

Nakon mesec dana od prestanka pušenja poboljšavaju se funkcija i kapacitet pluća, a kardiovaskularne aktivnosti, kao što je trčanje, postaju lakše.

Devet meseci nakon prestanka pušenja, pluća su delimično ozdravila, a prvi znak za to je sve ređi bronhitis i bolesti koje ste imali pre.

Deset godina nakon prestanka pušenja upola se smanjuje mogućnost za dobijanje raka pluća, ali i rizik od raka usta i grla.

Tek nakon 20 godina rizik od raka pluća je na istom nivou kao kod nekoga ko nikada nije pušio.

Zašto definitivno treba da ostavite cigarete?

Pušenje izaziva prerano starenje i bezbojnu kožu, što znači da će vas prestanak pušenja dodatno podmladiti. Šanse da ostanete u drugom stanju kao nepušač su mnogo veće, ali i rađanje zdrave bebe. A tu je i seksualni život – naime, zbog poboljšanog „pumpanja“ krvi dolazi do mnogo snažnijih i boljih orgazama.

       

(Skandalozno.rs, Izvor: b92.net)

Budite prvi sa komentarom na članku "Posle koliko vremena se pluća oporavljaju od cigareta?"

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti objavljena.