Poznati francuski ekonomista predlaže: Svim starijim od 25 godina odmah dati 120.000 evra u kešu

Ilustracija

foto-ilustracija: pixabay.com

Šest godina nakon što ga je knjiga „Kapital u 21. veku“, prodana u više od 2 miliona primeraka, katapultirala među najuticajnije mislioce današnjice, francuski ekonomista Tomas Piketi objaviće njen nastavak pod nazivom „Kapital i ideologija“.

Reč je o još jednom monumentalnom delu koje se proteže na čak 1232 stranice (otprilike kao „Rat i mir“ Lava Nikolajeviča Tolstoja), a u njoj se dodatno razrađuju ideje o koncentraciji bogatstva. Na police francuskih knjižara knjiga će stići u četvrtak, a engleski prevod očekuje se u martu sledeće godine.

Kako navodi Guardian, osim analize ideja koje su opravdavale nejednakost kroz istoriju, Piketi u novoj knjizi izdvaja i nad nemoći tradicionalnih stranaka levice i desnice, a iznosi i vlastite ideje o redistribuciji bogatstva i o tome kako postići pravedniji ekonomski sistem.

Među predlozima koje Piketi iznosi u knjizi, a koje spominje Guardian, ima nekoliko ideja koje će sigurno podstaći žustru raspravu među ekonomistima i političarima, a možda i široj javnosti.

Tako bi, prema Piketiju, zaposleni neke firme trebalo imati polovinu pozicija u upravnom odboru kompanije, a glasačka snaga čak i najvećih deoničara trebalo bi biti ograničena na 10% od ukupnog broja glasova. Predvidljivo, predlažu se i znatno viši porezi na nekretnine, čak do 90% za najveća imanja.

Nadalje, svakome ko napuni 25 godina Piketty bi jednokratno isplatio 120.000 evra, a uveo bi i individualizovani porez na emisije CO2, koji bi se izračunavao tako da prati „karbonski otisak“ svake osobe, odnosno njegov ili njen „doprinos“ globalnom zagrevanju.

Iako nema sumnje da će mnogi ove ideje proglasiti preradikalnima i neostvarivima, čini se da Piketija to nimalo ne dotiče. U intervjuu za francuski nedeljnik L’Obs rekao je da ga ne brine uticaj koji bi sprovođenje njegovih predloga moglo imati na berze.

– To će uticati na sulude cene nekretnina u Parizu, a stvoriće i nove društvene grupe čiji će pripadnici postati vlasnici (nekretnina) i deoničari – rekao je Piketi.

Kapital u 21. veku, Piketijeva knjiga iz 2013, jedna je od retkih knjiga o ekonomiji koja je popularnost stekla i među širim masama, te su je, s obzirom na njenu ambicioznost i kontekst objave, mnogi uspoređivali s velikim delom Džona Majnarda KejnsaOpšta teorija zaposlenosti, kamate i novca“.

No, za razliku od Kejnsa, Piketi je popularniji bio kod širih masa nego kod vlastodržaca te je njegov poziv na globalni porez na bogatstvo naišao na gluve uši.

(Skandalozno.rs, Izvorr: alo.rs/beograd.in)

Budite prvi sa komentarom na članku "Poznati francuski ekonomista predlaže: Svim starijim od 25 godina odmah dati 120.000 evra u kešu"

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti objavljena.