Poznati neurolog napravio “Božju kacigu”, koja stimulacijom mozga omogućava natprirodna iskustva!

Ilustracija

Odvajanje od sopstvenog tela, osećanje da nam je neko natprirodno biće u blizini, trenutak pre moguće smrti pa i govorenje nerazumljivih jezika deo su gotovo svake svetske religije.

Ti fenomeni, koje su neki među nama osetili, i te kako su stvarni, tvrdi neurolog Majkl Persindžer.

U saradnji s inovatorom Stenlijem Korenom 2009. godine osmislio je “Korenovu” odnosno “Božju kacigu”, koja uzrokuje nastanak upravo takvih osećanja, a njihov izum sada želi da nadogradi preduzetnik Stiven Kotler koji ga želi kao deo konzole za novu video igru.

“Božja kaciga” stimuliše čeoni režanj, a istraživanja koja su sproveli Persindžer i Koren, dokazala su da se natprirodna iskustva mogu doživeti i veštačkim putem. Ovo iskustvo tako bi, putem video igre, postalo široko dostupno, pa čak i promenilo način na koji posmatramo religiju”, objašnjava Kotler.

Celu teoriju o povezanosti biologije i iskustva natprirodnog, Persindžer objašnjava kao stimulaciju mozga. Ona prirodno nastaje putem određenih odricanja, meditacije i ružnih iskustava, dok kaciga to zaobilazi i utiče tačno na određene centre slepoočnog režnja.

Njegov eksperiment s kacigom pokušali su da ponove i naučnici sa švedskog Univerziteta u Upsali, ali nisu dobili ni iste ni slične rezultate, pa su posumnjali u istinitost tvrdnji.

Autori istraživanja, međutim, kritikovali su njihov eksperiment jer nije izveden prema tačnim pravilima. Istraživanje se tako i dalje nastavlja, a u tome bi trebalo da bude od pomoći upravo i Kotlerova igra.

Kakvi god rezultati bili, sigurno je da će ljudi samo potvrditi koliko su jedinstveni u svemiru.

(express.hr)

[adsenseyu4][adsenseyu4]

Budite prvi sa komentarom na članku "Poznati neurolog napravio “Božju kacigu”, koja stimulacijom mozga omogućava natprirodna iskustva!"

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti objavljena.