“Prave onolike školetine, a zatvori – ovolicki!”

Ilustracija

foto-ilustracija: pixabay.com

U Srbiji je do kraja 2017. godine slobode lišeno oko 10.800 osoba – osuđenih, pritvorenih, prekršajno kažnjenih, onih kojima je izrečena vaspitna mera, kao i onih kojima je izrečena mera čuvanja i obaveznog psihijatrijskog lečenja i čuvanja alkoholičara i narkomana.

Svi oni zatvoreni su u ustanovama otvorenog, zatvorenog (sa posebnim obezbeđenjem) i poluotvorenog tipa, a iz Uprave za izvršenje krivičnih sankcija Ministarstva pravde kažu da su u skladu sa domaćim propisima i međunarodnim standardima u proteklom periodu izvršena brojna investiciona ulaganja, izgrađeni su novi kapaciteti i poboljšani smeštajni uslovi u kazneno popravnim ustanovama.

– Na proleće se završava izgradnja Kazneno-popravnog zavoda u Pančevu, a ove godine počinje izgradnja KPZ u Kragujevcu. Zidaju se novi paviljoni u Zabeli, Sremskoj Mitrovici, u Okružnom zatvoru u Leskovcu i od maja 2017. godine krenulo se sa gradnjom potpuno novog objekta u KPZ za žene u Požarevcu – rekli su iz Ministarstva pravde i naglasili da bi do 2020. godine trebalo da se izgarde novi zatvorski blokovi i da se poboljša stanje u već postojećim.

Savet Evrope je u svom poslednjem izveštaju pohvalio Srbiju zbog koraka koje preduzima na povećanju smeštajnih kapaciteta i poboljšanju uslova u zatvorima, a njihov izveštaj pokazuje da je stanje sa smeštajnim kapacitetima u srpskim zatvorima bolje nego u pojedinim zemljama članicama EU ili zemljama okruženja.

Veći problem sa smeštajnim kapacitetima od naše države imaju Španija, Belgija, Francuska, Portugal, a problem prenaseljenosti je izraženiji još u Mađarskoj, Albaniji, Makedoniji.

(Skandalozno.rs, Izvor: telegraf.rs)

1 komentar na "“Prave onolike školetine, a zatvori – ovolicki!”"

  1. Prave velike (i visoke) škole a diplome (sve vrste) i doktorati kupuju na pijaci!

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti objavljena.