Predstavljamo vam 5 skrivenih razloga zbog kojih ne možete da smršate!

Zdravlje

Vežbanje i adekvatna zdrava ishrana su najvažniji saveznici u borbi protiv viška kilograma, ali koliko god se pridržavali rigoroznih režima, rezultati često izostaju i to zbog 5 skrivenih krivaca koji sprečavaju mršavljenje:

1. Stres

Mnogi su u stanju da pomisle da svakodnevni stres može da podstakne telo na trošenje ekstra kalorija. Ali istina je da stres povećava izlučivanje kortizola, hormona koji signalizuje telu da čuva masne naslage, posebno one na kritičnoj tački oko stomaka. Sem toga, hormoni stresa dižu nivoe neuropeptida Y (supstance koja učestvuje u regulaciji zaliha ugljenih hidrata), što povećava želju za hranom.

Savet: Fizička aktivnost smanjuje stres kao i uravnotežen i hranjiv obrok.

2. Vežbate, a ne mršavite

Navika mnogih je da za bočicom vode posegnu tek nakon iscrpljujućeg treninga, pri čemu prave veliku grešku, jer vežbanje može da uzrokuje zadržavanje vode u telu. Naime, ukoliko telo tokom treninga ne snabdevamo tečnošću, ono se prirodno osigurava da ne dehidrira. Telo skladiše velike količine vode, koja na ovaj način umesto da se oslobađanja fizičkom aktivnošću, ostaje zadržana u našem telu.

Savet: Uvek sa sobom na trening nosite bočicu vode i čim osetite žeđ posegnite za nekoliko gutljaja.

[adsenseyu1]

3. Sedenje duže od dva sata

Kada sedimo, naše telo lagano gubi sposobnost da sagoreva višak masnoće. Sedenje od par sati bez ustajanja uzrokuje usporeno delovanja enzima lipaza, koji inače pospešuje sagorevanje masnoća. Ali sedenjem ovaj enzim ne deluje pravilno, tačnije, deluje samo 10 odsto od svog uobičajenog kapaciteta.

Istraživanja su pokazala da dugo sedenje možete da izazove i metabolički sindrom ili sindrom ‘x’, koji je kombinacija medicinskih poremećaja koji uključuju višak masnoće oko stomaka, visok krvni pritisak, povišenu masnoću u krvi i abnormalan metabolizam šećera u krvi, to jest otpornost na insulin.

Savet: Namestite podsetnik na mobilnom telefonu ili kompjuteru koji će svakih sat vremena da vas upozori da je vašem telu potrebno kretanje.

4. Štedite na proteinima

Ukoliko telo na dobija dovoljnu količinu proteina koja za žene iznosi 40 do 80 grama dnevno, dolazi od pojačanog osećaja gladi, gubitka mišićne mase i potrebe za brzopoteznim zalogajima.

Stoga na proteinima ne treba da štedite. Proteini organizam snabdevaju energijom više nego što to čine ugljeni hidrati i masti, a glad ne osećate duže vreme. Uz proteine, mišići zadržavaju svoju masu i podstiču telo na sagorevanje masnoća.

Savet: Čisto meso, jaja, jogurt, sir, orašasti plodovi ili pasulj su izvor proteina koje treba da konzumirate kako biste telo snabdeli energijom, a masnoće podstakli na trošenje.

5. Ne pijete dovoljno vode

Ukoliko mu ne pružamo dovoljnu količinu vode, naše telo dobija pogrešnu informaciju, pa smo skloni da žeđ zamenimo glađu. Najčešća posledica je konzumiranje nepotrebnih zalogaja i kalorija, zbog kojih se gojimo i kojima pogrešno odgovaramo na dehidraciju.

Savet: Povećajte unos tečnosti jer, kako je već poznato, voda pospešuje izbacivanje toksina iz organizma i idealna je u borbi protiv lažnih signala gladi.

(zadovoljna.hr)

[adsenseyu1]

Budite prvi sa komentarom na članku "Predstavljamo vam 5 skrivenih razloga zbog kojih ne možete da smršate!"

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti objavljena.