Prevara: Zašto u gramažu pršute ili šunke ulazi i ambalaža?

Ilustracija

foto-ilustracija: pixabay.com

Sa namirnicama koje kupujemo “na merenje” trgovci nam često naplate i težinu ambalaže i to po ceni proizvoda koji se u njoj nalazi. Tako uz pršutu koja košta 3.000 dinara, plastičnu kutijicu od 20-ak grama u koju nam je upakuju plaćamo čak 60 dinara.

Ovu prevaru trgovci izvode vrlo jednostavno. Dok ne obraćamo pažnju na vagu stavljaju kutijicu, a pre nego što primetimo da je na vagi već izmereno između 12 i 26 grama, u kutiju nam stavljaju list po list pršute.

Pre nego što smo shvatili šta nam se dešava, prevareni smo dva puta – dobili smo 20 grama manje suhomesnatog proizvoda i platili smo 20 grama kutije po ceni pršute.

Ista prevara ima nekoliko pojavnih oblika, pa se dešava da je i u prethodno upakovanim kolačima ili kriškama sira težinu uključena i ambalaža, a Zoran Nikolić, potpredsednik Nacionalne organizacije potrošača kaže da je pravo potrošača da dobije robu koju je tražio i koliko je tražio.

Advertisement

– Niko od nas ne kupuje ambalažu, nego proizvod. Potrošač čak može i da donese sam svoju kesu. Pojedini trgovci uveli su praksu da prvo izmere kutiju, ili masan papir, pa da ga odbiju od ukupne gramaže proizvoda – kaže Nikolić.

Da stvar bude gora, čak su i uputstva koja trgovci daju kupcima za samostalno merenje namirnica pogrešna. Na odeljenjima gde kupci sami mere i pakuju robu, postoji uputstvo u kojem je kao prvi korak navedeno da kupci treba robu da sipaju u ambalažu, pa da je onda stave na vagu.

Ustvari bi prvo trebalo staviti praznu ambalažu na vagu, pa zatim pritisnu dugme sa slovom T ili natpisom Tara, tada će vaga pokazati da je težina kutije nula i tek tada treba sipati proizvod.

Trgovcima je za lažno merenje zaprećena kazna od 300.000 dinara.

(Skandalozno.rs, Izvor: telegraf.rs)

Advertisement

Budite prvi sa komentarom na članku "Prevara: Zašto u gramažu pršute ili šunke ulazi i ambalaža?"

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti objavljena.