PRIKAZ PAKLA: Emir Kusturica snima film o Jasenovcu

Ilustracija

Emir Kusturica – foto: Medija centar Beograd

Stvaralačka košnica Andrićgrada u Republici Srpskoj, protekle subote je iznedrila temelj još jednog, novog projekta. Ovog puta reč je o igranom filmu koji bi režirao proslavljeni Emir Kusturica u saradnji sa dr Gideonom Grajfom, svetski priznatim ekspertom za Aušvic.

Grajf i Kusturica, pred licem brojnih prisutnih, započeli su razgovore o filmu koji bi, konačno, prikazao dubinu pakla ustaškog logora uništenja Jasenovac, taj genocidni kotao u kome je bezprimerno zlo progutalo živote oko 700.000 Srba, Jevreja, Roma i antifašista u NDH.

Dvojica starih poznanika, saradnika i prijatelja razgovarali su neposredno po završetku tribine na kojoj je dr Grajf iscrpno govorio o rezultatima svojih istraživanja, sabranim u njegovoj nedavno objavljenoj knjizi “Jasenovac – Aušvic Balkana – Ustaška imperija okrutnosti“.

Prema rečima Kusturice “susret sa profesorom Grajfom zapravo je pokušaj da se oživi slika onoga što je Jasenovac značio za nas” i da, kao što čine Jevreji, “svoje sećanje dovedemo do nivoa institucije“, tretirajući Jasenovac kao “Vrstu pogroma koji nije zabeležen u ljudskoj istoriji“.

Koliko je daleko odmakao rad na budućem dugometražnom filmu o Jasenovcu, pokazalo se kad je dr Grajf uručio Emiru Kusturici neku vrstu elaborata na kome su radili eksperti sa različitih polja.

U dokumentaciji predatoj Kusturici, izneti su i detalji o strašnoj sudbini rođaka Nikole Tesle i Teodora Herila, koji su stradali u Jasenovcu.

Ovaj filmski projekat će, pored dr Grajfa kao konsultanta za “fabriku smrti”, okupiti i eksperte za druga pitanja, kakva su, na primer, vojne operacije ili doživljene i preživljene torture.

(Skandalozno.rs, Izvor: Politika)

1 komentar na "PRIKAZ PAKLA: Emir Kusturica snima film o Jasenovcu"

  1. Konacno! Prikazati zlodela NDH i HDZ mrznjom zadojenih hrvatskih zlikovaca je odavno trebalo uciniti. Hrvati, od Magdenburga do danas, su usavrsavali svoje zlocinacke aktivnosti prema Srbima i za to su bili nagradjivani od strane britanskih imperijalista, nemackih nacista, rimokatolickih zlotvora i komunistickog Monstruma Tita u posleratnoj Jugoslaviji. Njihovi slocini se moraju institucionalizovati, utvrditi i izneti pred oci celog sveta kao vecna vatra za sva buduca vremena covecanstva. Zato se se danasnji Hrvati nacisti trude da izbrisu tragova o svom nigde nevidjenom divljastvu i genocidu prema nekatolickim nacijama Balkana. Ali, storija je vec zabelezila ucinjeno i stravicne slike se vracaju da bi opet ozivele. Hrvati, kao nacisticke sluge, su olicenje i sinonim svog najgoreg zla na svetu i moraju biti eksponirani, jer ni do sada zasluzena kazna im nije izrecena. ZatoHrabri su bez tdida i stama pa stoga i u 21-om veku i dalje deluju kao osioni divljaci, koji ubijaju iz zadovoljstva i krvozednosti, a ne iz potrebe. Njihovi nagoni su daleko ispod nagona zveri koje ubijaju svoje zrtve radi licnog opstanka. Hrvati su kriminalno-genocidna nacija koja ne zasluzuje zivotni prostor medju ljudima na planeti Zemlji.

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti objavljena.