Probajte čudotvorno lekovito ulje origana!

zacin

Foto: Skandalozno.rs /pixabay

Origano je samonikla, mediteranska biljka koja važi za jednu od najlekovitijih biljaka sveta. Naročito je cenjeno njegovo ulje, koje se dobija od divljih vrsta origana, posebnim procesom destilacije, kako bi se sačuvala sva lekovita svojstva.

Vrste origana
Postoji preko 40 vrsta origana. U kulinarstvu najčešće koristimo Origanum Vulgare. Međutim, najlekovitijom vrstom se smatra ulje “Origanum Minutiflorum“, koje sadrži i do 90 odsto aktivnog lekovitog sastojka karvakrol, koji ima snažna antibakterijska svojstva.

[adsenseyu6] —Šta sve leči
Stari Grci primenjivali su ulje origana za lečenje rana, zmijskih ugriza i tegoba disajnih puteva. Britanski naučnici su u istraživanjima potvrdili da je ulje origana delotvorno protiv 25 različitih bakterija.

Delotvorno je protiv većine bakterija koje uzrokuju infekcije debelog creva i urinarnog trakta, tifusa, kolere, čireva i kožnih infekcija. Osim što uništava bakterije, ulje origana ima snažno antivirusno delovanje, pa štiti i od gripa, prehlade i zauški.

Agresivna antigljivična svojstva ulja origana sprečavaju tvrdokorne infekcije poput kandidijaze, gljivica na noktima i vlasištu kao i atletsko stopalo.

Ulje origana moglo bi da postane deo terapije za lečenje raka. Naučnici su testirali delovanje karvakrola na ćelije raka prostate. Ispostavilo se da karvakrol izaziva stanje zvano apoptoza – samouništenje ćelija raka.

Ulje origana pomaže i kod prekomernog znojenja i lošeg zadaha, ubija parazite, pomaže kod upale mišića, tetive, zglobova, sprečava infekcije i koristi se kao prva pomoć kod ugriza zmija i insekata.

(skandalozno.rs, nadlanu)

[adsenseyu1]

Budite prvi sa komentarom na članku "Probajte čudotvorno lekovito ulje origana!"

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti objavljena.