PROBLEM zvan “Sedam mostova Kenigsberga” je NEMOGUĆE rešiti: Ako uspete, bićete PRVI na svetu!

Matematički probleem

foto: Wikimedia Commons/Bogdan Giuşcă

“Sedam mostova Kenigsberga” je jedan od najpoznatijih matematičkih problema u istoriji, a njegovo negativno rešenje – nepobitno i naučno dokazano i teorijski objašnjeno od strane slavnog švajcarskog matematičara i fizičara Leonarda Ojlera koji je živeo i radio u Berlinu i Sankt Peterburgu u XVIII veku – postavilo je temelje teorije grafova i topologije.

Kenigsberg je bio pruski grad koji se danas nalazi na teritoriji Ruske Federacije i zove Kalinjingrad; situacija je danas promenjena, ali je sve do Drugog svetskog rata bio deo Nemačke i imao sedam mostova na reci Pregel koja se baš na tom mestu tako granala da je tvorila dva ostrva u centru grada.

[adsenseyu5]

Sedam mostova je spajalo dve obale reke Pregel i ta dva ostrva. Matematički problem se sastojao u osmišljavanju načina da se prošeta kroz grad tako da se preko svakog mosta pređe jednom i samo jednom.

Leonard Ojler, jedan od najslavnijih i najznačajnijih matematičara u istoriji, živeo je i radio u Berlinu i Sankt Peterburgu tokom XVIII stoleća. Autor je čuvenog problema Sedam mostova Kenigsberga. Foto: Wikimedia Commons/Deutsches Museum Munich

Leonard Ojler, jedan od najslavnijih i najznačajnijih matematičara u istoriji, živeo je i radio u Berlinu i Sankt Peterburgu tokom XVIII stoleća. Autor je čuvenog problema Sedam mostova Kenigsberga. foto: Wikimedia Commons/Deutsches Museum Munich

Da bi logički problem bio nedvosmislen, izričito je zabranjeno: 1) da se reka prelazi bilo kojim drugim sredstvom (može, dakle, samo mostom), i 2) da se priđe mostu a da se ne pređe na njegovu drugu stranu (dakle, ako se na most zakorači mora da se pređe čitav).

[adsenseyu1]

Kao što rekosmo, rešenje ne postoji, odnosno, nemoguće je prošetati se kroz grad tako da se preko svakog mosta pređe jednom i samo jednom. Uvek ćete se naći u situaciji iz koje ne možete da izađete i tako pozitivno rešite matematičku zagonetku.

Uostalom, probajte. Ako uspete da nađete rešenje srušićete savremenu matematiku. A ne možete jer je nemoguće, Ojler je to teorijski objasnio.

[adsenseyu1]

Inače, nacisti su 1935. godine srušili jedan most iz Ojlerovog vremena i sagradili novi. Tokom Drugog svetskog rata stradala su dva mosta. Sovjeti su nakon rata srušili još dva mosta i umesto njih podigli dva nova kako bi se uklopili u savremeni autoput.

Samo dva mosta iz Ojlerovog vremena su preostala, a Kenigsberg, danas Kalinjingrad, sada ima ukupno pet mostova.

(Skandalozno.rs, Izvor: telegraf.rs)

[adsenseyu2]

Budite prvi sa komentarom na članku "PROBLEM zvan “Sedam mostova Kenigsberga” je NEMOGUĆE rešiti: Ako uspete, bićete PRVI na svetu!"

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti objavljena.