Pronađen grad u kome je, po Bibliji, živeo čuveni Golijat!

Ilustracija

Ekspedicija univerziteta u Ilinu koju vodi profesor Aren Mair locirala je izgubljeni grad Gat tokom iskopavanja u zoni koja je sada podeljena između Palestine i Izraela.

Po Bibliji, Sveta Zemlja bila je jedan od pet gradova koji su pripadali izraelskim drevnim neprijateljima Filistejcima.

Stari Zavet takođe opisuje Gat kao Golijatov dom. Po starozavetnoj priči David je ubio ogromnog ratnika pogodivši ga praćkom pre nego što je postao kralj Izraela.

Profesor sa univerziteta u Melburnu Luis Hičkok rekao je da su arheolozi znali za mesto izgubljenog biblijskog grada skoro dve decenije.

Otkriće ulazne kapije u Gat najveće je otkriće profesora Hičkoka. Otkriće se poklapa sa opisom kapija pomenutim u starozavetnoj Knjizi Samuilovoj.

– Ja nisam religiozna osoba, a Bibliju smatram mešavinom literarnih žanrova i motiva koji su pomogli Izraelu da izgradi sopstveni identitet – rekao je Luis Hičkok.

Što se tiče Golijata Hičkok smatra da je nemoguće otkriti da li je poznati ratnik zaista bio džinovskog rasta kako je opisan u Bibliji.

– Ne znamo zaista koliko je bio visok, ali ljudi su tada mahom bili niski, te bi Golijat za to vreme bio gigant čak i da je bio visok samo 180 cm.

(telegraf.rs, news.com.au)

[adsenseyu4][adsenseyu4]

Budite prvi sa komentarom na članku "Pronađen grad u kome je, po Bibliji, živeo čuveni Golijat!"

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti objavljena.