Pronađene tajne karte: Kristofer Kolumbo verovao da je stigao do Japana?!

Ilustracija

Kada je Kristofer Kolumbo tokom svog istorijskog putovanja 1492. godine doplovio do Bahama, verovao je da je stigao do Japana.

Greška se dogodila zahvaljujući karti koju je Kolumbo držao u ruci, a na kojoj američki kontinenti uopšte nisu bili ucrtani, dok je Japan ucrtan upravo na mestu gde se nalaze Bahami.

Zahvaljujući novoj multispektralnoj tehnologiji, naučnici sa Univerziteta Jejl otkrili su na Kolumbovoj karti brojne detalje koji su s vremenom izbledeli i postali nečitki.

[adsenseyu1]

Usput su i utvrdili da je karta napravljena 1491. godine. Veruje se da ju je nacrtao nemački kartograf Henrikus Martelus koji je u to vreme radio u Firenci.

Karta koju je koristio Kristofer Kolumbo

Martelus se prilikom izrade svoje karte oslanjao na projekcije slavnog starogrčkog matematičara, geografa, astronoma i astrologa Klaudija Ptolomeja, ali i novijim otkrićima, poput onih koje je prilikom svojih putovanja zabeležio Marko Polo ili pak portugalskim putovanjima oko Rta dobre nade.

Ta mapa je kasnije poslužila kao podloga čuvenoj Valdsimulerovoj karti, na kojoj je 1507. godine prvi put ucrtan američki kontinent.

(jutarnji.hr)

[adsenseyu1]

Budite prvi sa komentarom na članku "Pronađene tajne karte: Kristofer Kolumbo verovao da je stigao do Japana?!"

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti objavljena.