Pronađena ogromna CRNA RUPA, čak 20 milijardi puta veća od Sunca!

Ilustracija

foto-ilustracija: pixabay.com

Astronomi su otkrili najbrže rastuću crnu rupu ikada viđenu u svemiru. “Čudovište sa apetitom“, kako su je nazvali, raste toliko brzo da za dva dana može da “usisa” masu ekvivalentnu Suncu, piše Si-En-En.

Istraživači sa Australijskog nacionalnog univerziteta prvi su otkrili ovu supermasivnu crnu rupu, poznatu i kao kvazar, koja je zahvaljujući teleskopu Sky Mapper označena kao potencijalno zanimljiv objekat.

Zatim su iskoristili podatke Evropske agencije za istraživanje svemira kako bi utvrdili koliko je crna rupa udaljena. Otkrili su da je potrebno više od 12 milijardi godina da mlaz crne rupe dopre do Zemlje.

To je najsjajniji kvazar ikada viđen. Crna rupa je, kako ističe astronom Kristijal Volf, nekoliko hiljada puta sjajnija od naše galaksije.

Crne rupe smatramo najtamnijim objektima u svemiru koje gutaju sve, čak i svetlo. Međutim, ova je izrazito sjajna baš zbog svog “apetita“.

Procenjuje se da je crna rupa 20 milijardi puta veća od Sunca. Volf dodaje da je prvobitno bila 5.000 puta veća od Sunca i da su ostale crne rupe svega 50 puta veće od naše najveće zvezde. Naučnici se zbog toga pitaju kako je ova crna rupa toliko masivna.

“Možda nam ovo nešto govori o neobičnim procesima koji su povezani sa Velikim praskom. Šta se tamo zaista dogodilo još je nejasno“, dodaje Volf.

On ističe da verovatno postoji više takvih crnih rupa u svemiru i da nameravaju da istraže koliko je “veliki problem koji moramo da rešimo“.

(Skandalozno.rs, Izvor: b92.net)

Budite prvi sa komentarom na članku "Pronađena ogromna CRNA RUPA, čak 20 milijardi puta veća od Sunca!"

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti objavljena.