Proveo je skoro 40 godina u zatvoru, a onda su ustanovili da je nevin – VIDEO

Oslobođen

Kreg Kolej – foto: Tanjug/AP

Kreg Kolej nije trebalo da provede 39 godina u zatvoru i zbog toga se svi slažu da ovaj 71-godišnjak ostatak života treba da provede kao bogataš.

Zvaničnici kalifornijskog grada Simi Valeja, 60-ak kilometara udaljenog od Los Anđelesa, objavili su u subotu da nameravaju da se nagode oko federalne tužbe i Koleju isplati 21 milion dolara za gotovo četiri decenije nezakonitog zatvora zbog ubistva Ronde Vič i njenog četvorogodišnjeg sina Donalda 1978. godine.

– Nema tog novca koji bi mogao nadoknaditi ono što se dogodilo gospodinu Koleju, ali nagodba u ovom slučaju je ispravna stvar za njega i za našu zajednicu – stoji u izjavi gradskog zvaničnika Erika Levita, koji je dodao da bi suđenje bilo skupo i neodgovorno.

Guverner Džeri Braun pomilovao je mornaričkog veterana 2017. godine, a kalifornijski odbor za naknadu štete prošle godine mu je dodelio gotovo dva miliona dolara odštete, odnosno 140 dolara za svaki od 13.991 dana, koliko je Kolej proveo nezakonito iza rešetaka, odvojen od društva, zaposlenja i svojih najmilijih.

Kreg je nevin proveo u zatvoru skoro 40 godina – foto: Tanjug/AP

Nekoliko meseci kasnije, Kolej je podneo federalnu tužbu za građanska prava, pa mu sada grad isplaćuje dodatne milione.

Grad će platiti 4,9 miliona dolara, dok ostatak dolazi od osiguranja i drugih izvora, stoji u saopštenju za javnost.

– Ključni dokaz, na kojem je temeljena presuda, uopšte ne sadrži njegov DNK, nego drugih osoba – stoji dalje u saopštenju, preneo je Index.hr pozivajući se na CNN.

Istraga, tokom koje su saslušavani svedoci i od dokumenata njegove porodice ponovno sastavljen njegov spis, navela je Totena da zaključi da dokazi kojima raspolažu ispunjavaju sve pravne standarde za utvrđivanje nevinosti.

Braun je pomilovao Koleja 22. novembra 2017, a potom je Viši sud okruga Ventura ne samo oslobodio Koleja optužbi, nego ga i proglasio nevinim, čime se otvorila mogućnost za državnu naknadu.

Pri izricanju pomilovanja, Braun je rekao da je još 2015. od Odbora za prevremeni otpust zatražio da ispita ovaj slučaj, a da je odbor od najmanje tri policijska službenika dobio mišljenje da je detektiv 1978. pogrešio u ovom slučaju.

Kolej nije bio u kaznenoj evidenciji pre ubistava, bio je uzoran zatvorenik, posvetio se religiji. Stekao je i dve diplome i počeo da radi na magistarskim studijama.

– Način na koji je gospodin Kolej izdržavao ovo dugotrajno i nepravedno zatvaranje je zadivljujući – napisao je guverner.

(Skandalozno.rs, Izvor: Tanjug)

Budite prvi sa komentarom na članku "Proveo je skoro 40 godina u zatvoru, a onda su ustanovili da je nevin – VIDEO"

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti objavljena.