PROVERITE: Svaki 30. čovek ima kraljevsko stopalo!

Ilustracija

Mortonov prst ili kako se još naziva Mortonovo stopalo, grčko stopalo, kraljevski prst, Pastirov prst, Mortonov sindrom, stanje je kada je drugi prst na nozi duži od palca.

Iako se u prošlosti povezivalo sa mnogim stvarima i ovom stanju su se davala različita značenja, objašnjenje je relativno jednostavno – uzrok toga da je drugi prst duži je u kostima stopala.

Preciznije, u pet kostiju koje se zovu metatarzalne i povezuju kosti u prstu sa ostatkom stopala.

U ovom slučaju druga metatarzalna kost je duža od prve. Iako se često naziva poremećajem, ovakvo stopalo je zapravo prilično normalno – s obzirom na to da ga prema statistikama ima praktično svaki trideseti čovek, a u nekim zajednicama gotovo svaki treći.

Vrlo često se ovo stanje povezivalo sa različitim etničkim i genetskim interpretacijama, jednu od njih možete pročitati OVDE – a gde navodno oblik stopala govori o vašem poreklu.

Inače, Mortonov prst u nekim slučajevima može izazvati neugodnosti poput bola u stopalu, ali danas se modernim ortopedskim tehnikama takve tegobe relativno lako uklanjaju, vrlo često izborom odgovarajuće obuće.

(agencije, foto: pixabay)

[adsenseyu4][adsenseyu4]

Budite prvi sa komentarom na članku "PROVERITE: Svaki 30. čovek ima kraljevsko stopalo!"

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti objavljena.