Pustili su ga iz ZATVORA nakon što je proveo 43 GODINE U SAMICI: Ovo je njegova priča! – VIDEO

43 godine u samici

foto: Printscreen YouTube

Albert Vudfoks, proveo je četiri decenije u samici s napadima panike i klaustrofobije, koje su se završile na njegov 69. rođendan kada ga je američka država Luizijana pustila na slobodu.

Pre nego što je u februaru izašao iz zatvora na slobodu, Amerikanac Albert Vudfoks proveo je 43 godine bez prestanka u samici, čime mu je pripala neslavna titula čoveka koji je proveo najviše vremena utamničen u Americi.

[adsenseyu1]

U betonskom bloku manjem od 2×3 metra, bez pogleda na nebo i bez ikakvog kontakta s ljudima, Vudfoks je jedino mogao da se kreće s jednog kraja ćelije na drugi. Jednom dnevno dopuštali su mu da sat vremena provede izvan ćelije, ali je morao biti okovan lancem.

Ali, sad kaže da često poželi da je ponovo u svojoj ćeliji. Kako je objasnio za britanski Gardijan, ljudska bića su teritorijalne prirode i osećaju se sigurno samo u zoni komfora.

“U ćeliji imaš rutinu, znaš šta će se dogoditi, kada će se dogoditi, dok je u društvu to teško, labavije. Zbog toga ima trenutaka kada zaista poželim da sam ponovo u sigurnosti svoje ćelije”, ispričao je.

Vudfoks je bio pripadnik poznate “Angolske trojice“, bivših aktivista Crnih pantera koji su decenijama bili zatvoreni u samice u zloglasnom zatvoru Angola u Luizijani. Vudfoks je ovde dospeo  pošto je optužen da je ubio zatvorskog čuvara, što je on sve vreme negirao i tvrdio da su mu namestili. Njegovu kaznu savezni sud je dvaput ukidao jer je neustavna. Preživeo je 15.000 dana izolacije.

Ovaj oblik zatvaranja UN je proglasio torturom, a naučna istraživanja pokazala su da može da prouzrokuje tešku psihološku štetu osobi za manje od nedelju dana.

[adsenseyu1]

Mnoga nova iskušenja su sada pred čovekom koji je većinu života proveo nasilno izolovan. Najčudnije mu je, kaže, što se oseća potpuno nelagodno kada je u gomili. Nije navikao i zbog toga je jako nervozan. U ćeliji je znao kako da se zaštiti od napada, sada dok je u društvu drugih ljudi, stalno podseća sebe da su male šanse da bude napadnut.

Albert Vudfoks je ostao u kontaktu s Kenijem Vitmorom, koji je nedavno vraćen u zatvor Angola posle više od 30 godina u samici, ali i s Robertom Kingom, još jednim članom koji je oslobođen 2001. godine.

Ponovno okupljanje svih pripadnika utamničene “Angolske trojice” nije više moguće jer je treći čovek, Herman Valas preminuo 2013. i to dva dana posle puštanja iz zatvora.

Vudfoksa je pogodilo koliko se Amerika promenila od 70-ih godina prošlog veka, kada je utamničen. Pre njegovog odlaska u zatvor, zemljom je plamtila žestoka politička debata, a sada, smatra, da svi misle samo na sebe i svoje potrebe.

Dane koje su mu preostali želi da posveti upozoravanju javnosti koja je, kako mu se čini, postala neosetljiva na patnje koje prolaze zatvorenici u samicama, a tamo svake godine završi 100.000 Amerikanaca.

(jutarnji.hr)

Budite prvi sa komentarom na članku "Pustili su ga iz ZATVORA nakon što je proveo 43 GODINE U SAMICI: Ovo je njegova priča! – VIDEO"

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti objavljena.