Rešena misterija: Zašto je većina fosila mamuta muškog pola?

Ilustracija

foto: pixabay.com

Poput divljih slonova danas, mladi muški mamuti iz ledenog doba često su sami krstarili stepama, pa su upadali u rizične situacije tako što su upadali u reke, padali kroz led i u vrtače, tako da su se njihove kosti sačuvana hiljadama godina, kažu naučnici.

Ženke mamuta su, s druge strane, putovale u grupi koju je vodila najstarija koja je poznavala teren i vodila krdo van opasnosti.

[adsenseyu5]

“Bez prednosti života u krdu koje je vodila iskusna žena, mužjaci mamuta imali su veći rizik od stradanja u prirodnim zamkama kao što su pukotine i jezera”, rekao je koautor istraživanja Love Dalen iz švedskog Prirodnjačkog muzeja, objavljenom u četvrtak u časopisu Current Biology.

U istraživanju su korišćeni genomski podaci za utvrđivanje pola 98 fosila vunastih mamuta (Mammuthus primigenius) nađenih u Sibiru.

[adsenseyu1]

Istraživači su otkrili da je u 69 odsto slučajeva reč o fosilima mužjaka mamuta.

“Bili smo veoma iznenađeni jer nije bilo razloga da očekujemo bilo kakvu prevagu kada je reč o pripadnosti polu u pronašenim fosilnim zapisima”, rekla je naučnica Patricija Pecnerova, takođe iz švedskog Prirodnjačkog muzeja.

Zbog toga, istraživači veruju da je nešto o načinu života mamuta uticalo na način na koji su umirali.

Ovi gigantski biljojedi nestali su pre oko 4.000 godina, kada je klima postajala sve toplija, te su ih ljudi sve više lovili. 

(Skandalozno.rs, Izvor: dnevnik.rs)

[adsenseyu2]

Budite prvi sa komentarom na članku "Rešena misterija: Zašto je većina fosila mamuta muškog pola?"

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti objavljena.