Saznajte na vreme: Stari srpski kalendar otkriva šta čeka rođene u JUNU

Ilustracija

foto-ilustracija: pixabay.com

Stigao nam je prvi jun, po starom narodnom verovanju mesec koji prelama godinu.

Srpski običajni stari kalendar imao je nekoliko naziva za jun: crvenik, čerešnjar, trešnjar, trešnjober, a zovu ga još i petrovski, lipanj, senjski.

Jun je takođe poznat i po velikom broju zaveta i litija, a do danas se održao običaj da se u ovim povorkama po selima širom zemlje obilaze polja, zapisi, stara i sveta stabla.

A roždanik, stari srpski kalendar, proricao je, kažu, izuzetno precizno sudbinu čoveka prema mesecu rođenja.

Tako za osobe rođene u junu roždanik kaže sledeće:

Muško: Ko se rodi 1, 3, 5, 7, 9… dana ovoga meseca biće visok, mudar, bojažljiv, gostoljubiv i svakome dobro došao, a po katkad i prznica. Na lepo će odelo više držati, nego na jelo i pića. Ako se pak rodi 2, 4, 6, 8, 10… dana, ako se posveti nauci biće učen; ako li se pak ne posveti, u starosti će se zdravo kajati. Sreća ga u tuđini čeka.

Žensko: Biće lepa, vitka. Prvi i drugi ljubaznik će je ostaviti. Kad se uda, s prvim će mužem hrđavo živeti i naskoro će ostati udova. S drugim će mužem u svakom zadovoljstvu poživiti. Naprasitost i jed će je u bolest baciti.

A uz sve to, narod veruje da će par koji se venča baš u junu imati srećan i uzbudljiv brak, pa tako postoji i izreka koja kaže: “Udaj se kada junske ruže rastu, kopna i mora ćeš obići”.

(Skandalozno.rs, Izvor: zena.blic.rs)

Budite prvi sa komentarom na članku "Saznajte na vreme: Stari srpski kalendar otkriva šta čeka rođene u JUNU"

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti objavljena.