SEDITE pre nego pročitate: Znate li koliko je, zaista, BOGAT Donald TRAMP?!

Predsednički kandidat

foto: AP/Tanjug

– Stvarno sam bogat. Pokazaću vam to u sekundi. Ne blebećem da bih se razmetao – rekao je republikancima novoizabrani predsednik SAD Donald Tramp na konvenciji na kojoj je bio nominovan za predsedničkog kandidata stranke.

I dalje je, međutim, pitanje koliko je stvarno bogat i šta čini njegovo bogatstvo ostalo otvoreno, piše “Jutarnji list”.

Sam Tramp više je puta rekao da je težak “oko deset milijardi dolara”, pri čemu samo njegov lični brend “Tramp” vredi 3,3 milijarde dolara. Nezavisne procene tri prilično uverljiva izvora – “Fortun”, “Forbes” i “Bloomberg” – procenjuju ga, međutim, na najviše 3,5 milijardi dolara, pri čemu bi analitičari “Blumberga” za sam brend “Tramp” bili spremni da daju tek 35 miliona dolara, što je 100 puta manje od Trampove procene.

[adsenseyu5]

Kada je u maju, početkom kampanje, Tramp predao svoju ličnu imovinsku kartu Federalnoj izbornoj komisiji (FEC), ponosno je objavio da je to “najveća karta u istoriji FEC-a”. No i tu je, uprkos neupitnom bogatstvu, do deset milijardi dolara nedostajalo još nekoliko.

Foto: Tanjug/AP

foto: Tanjug/AP

Tramp je priznao “barem 1,4 milijarde dolara” u imovini, koja se sastoji od velikih nekretnina na Menhetnu, golferskih resorta na Floridi, u Njujorku, Nju Džerziju i Škotskoj, jednog velikog privatnog aviona te još nekoliko, pedesetak, miliona dolara vrednih poseda.

Uz to, priznao je “preko 300 miliona dolara” prihoda od golf-terena i resorta, preko 100 miliona dolara prihoda od rente i prodaje nekretnina i barem 25 miliona dolara u fondu “Obsidian”. Lako je primetiti da su u njegovoj karti “preko”, “barem” i “više od” stabilne konstante.

[adsenseyu1]

Karta uključuje i njegove finansijske obaveze: 50 miliona dolara duga, ili više, za svaku od šest posebno navedenih nekretnina. Iako je načelno ispunio svoju obavezu, Tramp je odbio da objavi svoju poresku prijavu oko čega se podigla velika prašina tokom kampanje.

Trampovo stvarno bogatstvo nije u kešu i nagomilanim nekretninama, nego u čvrsto isprepletenoj mreži njegovih kompanija, a onda, što je finansijski neiskazivo, u njegovoj ličnoj umreženosti sa ključnim igračima unutar američke poslovne i političke zajednice.

Foto: Tanjug/AP

foto: Tanjug/AP

Svima je, osim po televizijskom rijaliti šou “Šegrt” (“The Apprentice”), Tramp najpoznatiji kao mogul nekretnina. To je biznis u kojemu nije teško pronaći izvor najvećeg dela njegove zarade.

Njegova krovna kompanija “Trump Organization LLC” upravlja širokom paletom biznisa. U delu portfolija kompanije koji se odnosi na nekretnine danas su neke od najskupljih nekretnina u SAD. Manje je poznat njegov međunarodni portfolio, sa nekretninama u Kanadi, Turskoj, Panami, Južnoj Koreji (to je bila prva zemlja kojoj se obratio nakon izbora, s najavom zadržavanja kontinuiteta bezbedonosne i ekonomske politike), na Filipinima, u Indiji i Urugvaju.

Trump Hotels”, koji posluje kao izdvojena kompanija, osim hotela na pet lokacija unutar SAD-a, ima još hotele u Irskoj, Kanadi i Panami, više ih je u izgradnji u nekoliko drugih država (između ostalih, i Brazil i Azerbajdžan).

Pročitajte još i ovo:

Donald TRAMP: Odmah ću PROTERATI između 2 i 3 miliona imigranata!

Pored toga što upravlja sopstvenim hotelima, Trampovo je ime dostupno i kao franšiza, čija cena zavisi i od globalne lokacije, ali i umešnosti pregovarača. Hotelski biznis prati i lanac njegovih golf-terena, izdvojenih u zasebna društva pod zajedničkim krovom “Trump Organization”.

“Trump Model Management” jedna je od Trampovih kompanija u kojoj vlasnik, prema sopstvenim rečima, pronalazi najviše ličnog užitka. Tramp je do prošle godine imao i kompaniju “Miss Universe Organisation”, pod čijim su krovom izbori za “Mis SAD” i “Miš of the World”. U toj grupi, ali kao zasebna kompanija, je “Success by Trump”, brend pod kojim u saradnji s “Five Star Fragrance Company”, sopstvenom linijom kolonjske vode opskrbljuje njujorški “Macy”s”.

Sentient Jets” i “Trump Productions” dva su njegova relativno manje poznata biznisa. Prvi upravlja mrežom malih elitnih avioprevoznika koji nude privatne letove najbogatijim svetskim klijentima.

Foto: Tanjug/AP

foto: Tanjug/AP

“Trump Productions” osnovan 2004. duboko je u biznisu zabave. To je producentska laboratorija iz koje su izašli rijaliti programi koji su u velikoj meri zaslužni za Trampovu globalnu prepoznatljivost – “The Apprentice”, “Pageant Place”, “The Celebrity Apprentice” i “The Ultimate Merger”.

Sve dalje, međutim, ulazimo na područje dugova, bankrota, paničnog spasavanja i ozbiljnih optužbi za prevaru, piše “Jutarnji”.

Često spominjana poslednjih dana, firma “Trump Entrepreneur Initiative” danas je ugašena. Poznatija kao profitna edukacijska ustanova “Trump University LLC”, u svojoj je ponudi imala kurseve za trgovanje nekretninama, upravljanje imovinom, preduzetništvo i stvaranje bogatstva. Poslovala je bez licenca, koje se inače traže za obrazovne ustanove, sve do 2013. kada se našla pod sudskom optužbom zbog nelegalne poslovne prakse i lažnih obećanja studentima. Sud u Njujorku utvrdio je ličnu odgovornost Donalda Trampa, ali proces još nije završen.

Foto: Tanjug/AP

foto: Tanjug/AP

Najteža i najopasnija senka prati izabranog predsednika Trampa još od ranih 90-ih godina prošlog veka kada se “Trump Organisation”, pritisnut stagnacijom njujorške ekonomije, našao pred nepremostivim zidom ogromnih dugova.

Organizacija je dugovala devet milijardi dolara, a sam Tramp 975 miliona dolara. Kako bi izbegao krah, upustio se u teške pregovore s bankama. “Citibank”, “Bankers Trust”, “Chase Manhattan” i “Manufacturers Hanover Trust Co.” na kraju su podlegla njegovim argumentima i zaključila da bi im Trampov bankrot bio skuplji od njegovog spasavanja.

Osim petogodišnjeg odlaganja plaćanja kamate, dobio je dodatnih 65 miliona dolara da svoje biznise vrati u život (kao što je ovih dana rekla buduća prva dama Melanija Tramp, on je odličan pregovarač), zaključuje “Jutarnji”.

(Skandalozno.rs, Izvor: Tanjug)

[adsenseyu2]

1 komentar na "SEDITE pre nego pročitate: Znate li koliko je, zaista, BOGAT Donald TRAMP?!"

  1. HAHAHAH STA CE U TURSKOJ KAD MRZI MUSLIMANE TURSKA AZEBARDZAN DELOVI INDIJE ITD ITD AL VOLI PARE PA NEMA VEZE ODKLE DOLAZE

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti objavljena.