Skoro 40 godina je proveo nevin u zatvoru, a onda se sreo sa čovekom koji ga je tamo smestio! (FOTO)

4 decenije nevin u zatvoru

Nakon 39 godina provedenih iza rešetaka, Riki Džekson iz Klivlenda je slobodan čovek. On je iza rešetaka proveo gotovo četiri decenije zbog jednog svedoka koji je lažno svedočio protiv njega na sudu.

Konkretno, Džekson je okrivljen za zločin koji se dogodio 1975. godine u njegovom rodnom gradu kad je usred belog dana jedan prodavac opljačkan i ubijen.

– Sećam se tog dana jako dobro, to je bio poslednji dan kad sam se osećao živim – prokomentarisao je Džekson koji je tada imao samo 18 godina.

Zbog lažnog svedočenja na sudu je osuđen na smrtnu kaznu. Dugih 39 godina on je nevin iza rešetaka čekao na izvršenje smrtne presude. Ipak, Edvard Vernon koji je protiv njega svedočio, sada je povukao svoj iskaz i zahvaljujući tome Džekson je opet slobodan čovek.

[adsenseyu1]

Svedok Vernon je 1975. godine imao samo 12 godina i, kako kaže, ceo život je u sebi nosio osećaj krivice zbog svog iskaza.

– Znali su da nisam ništa video i da je to bila velika laž. Sve ove godine u sebi sam skrivao sram i krivicu i nisam više želeo da to nosim u sebi. Uradio sam ono što je odavno trebalo – otkrio je Vernon američkim medijima.

On je dodao da je Džeksona znao iz viđenja i da ga uopšte nije video na mestu zločina, a policajci su bili ti koji su mu rekli šta treba da kaže na sudu, prenosi CBS.

http://www.pravda.rs/wp-content/uploads/2015/01/riki-dzeksonfoto-print-screen-youtube.jpg

Džekson je pre gotovo dva meseca izašao na slobodu, a u tom kratkom periodu je pronašao dom, upisao autoškolu i krenuo sa životom iz početka. Takođe, u svom srcu je našao mesta da oprosti čoveku zbog koga je završio iza rešetaka shvatajući da je tad bio tek preplašeni 12-godišnjak.

– Trebalo je mnogo hrabrosti za ovo što je Vernon uradio, jako sam dugo bio ljutit na njega i mrzeo ga, ali sad sam mu oprostio. Oboje smo žrtve u ovoj priči – rekao je Džekson američkim medijima.

Njegovom odlukom šokiran je i sam Vernon koji ne može da veruje da mu je Džekson nakon svega sve oprostio.

– Ne znam kako može da me zagrli nakon svega što sam mu učinio – rekao je Vernon.

(skandalozno.rs, blic)

[adsenseyu1]

Budite prvi sa komentarom na članku "Skoro 40 godina je proveo nevin u zatvoru, a onda se sreo sa čovekom koji ga je tamo smestio! (FOTO)"

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti objavljena.