Sledećih nekoliko godina biće pakleno vrele?

Ilustracija

foto: pixabay.com

Sledećih nekoliko godina mogle bi da budu izuzetno tople, pokazuje najnovije istraživanje sprovedeno na osnovu matematičkog modela.

Istraživači su razvili matematički model koji predviđa koliko će prosečna globalna temperatura površinskog vazduha varirati tokom sledećih nekoliko godina, a rezultati pokazuju da od 2018. do 2022. godine možemo doživeti porast ekstremnih temperatura, preneo je Bi-Bi-Si.

Zagrevanje uzrokovano oslobađanjem gasova poput ugljen-dioksida se ne povećava potpuno stabilnom brzinom.

Na početku 21. veka naučnici su istakli da postoji pauza u zagrevanju, ali nekoliko analiza je pokazalo da je pet najtoplijih godina usledilo nakon 2010. godine. To variranje iz godine u godinu ne utiče na dugotrajni trend povećanja temperatura.

Sada novi metod predviđanja globalnih temperatura ukazuje da će narednih nekoliko godina biti toplije nego što se očekivalo.

Umesto da koriste uobičajene tehnike za simuliranje klime, Florijan Sevelek, iz Nacionalnog centra za naučna istraživanja u Brestu, i Sibren S. Drifot, sa Univerziteta u Sautemptonu, osmislili su statistički metod za pretragu kroz simulacije klimatskih uslova u 20. i 21. veku i tražili situacije slične današnjim.

Tim je zatim koristio ove klimatske “analogije” kako bi predvideo mogućnosti koje donosi budućnost.

Konkretno, visoke temperature koje su predviđene u narednih nekoliko godina uslediće zbog male verovatnoće nastupanja izuzetno hladnih perioda.

Sada je algoritam “naučen”, a proces traje nekoliko minuta, predviđanja se prave za nekoliko stotinki na laptopu. U poređenju sa tim, superkompjuterima je potrebno nekoliko nedelja kada koriste tradicionalne metode simulacije klime, preneo je Bi-Bi-Si.

(Skandalozno.rs, Izvor: Tanjug)

Budite prvi sa komentarom na članku "Sledećih nekoliko godina biće pakleno vrele?"

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti objavljena.