Soba sa tajnama sveta: Ova VREMENSKA KAPSULA će biti otvorena 8113. godine!

Za budućnost...

foto: Oglethorpe university

Ispod jednog univerziteta zakopane su brojne vrednosti s opisima života sredinom dvadesetog veka.

Vremenske kapsule obično su mali kontejneri sa tek nekoliko predmeta, ali ispod univerziteta Ogltorp u saveznoj državi Džordžiji, krije se prava vremenska soba. Ali nije samo sadržaj sobe zanimljiv.

[adsenseyu5]

Čitava priča o nastanku je neverovatno intrigantna.

foto: Oglethorpe university

Kao i svaka zanimljiva priča, tako i ova ima kontraverzi. Tornvel Džejkobs, dugogodišnji predsednik univerziteta izvorno je osmislio čitavu ideju vremenske kapsule.

[adsenseyu1]

Počeo je s planovima za svoju vremensku kapsulu već 1937. godine, čitave dve godine pre nego je Vestinghaus “ukrao” njegovu ideju i 1939. godine postavio prvu vremensku kapsulu ispod Svetskog sama u Njujorku.

foto: Oglethorpe university

Svaka vremenska kapsula otvara se u određeno vreme, a Džejkobsova bi trebalo da se otvori 8113. godine. Izvorno je hteo da zatvori kapsulu na 6.000 godina, ali egipatski kalendar je promenio planove.

[adsenseyu1]

Naime, stari Egipćani počeli su beležiti vreme 4241. godine pre Nove ere i ako kapsula zaista preživi do 8113. godine, datum zatvaranja predstavljaće tačnu sredinu ljudske istorije.

foto: Oglethorpe university

Sama kapsula duga je 6 metara, visoka tri i široka tri metra. Izgrađena je u preuređenom bazenu za plivanje, ali kao unutrašnjost su odabrane emajlirane pločice umesto običnog betona, a vrata od nerđajućeg čelika su kasnije zavarena.

Unutra se nalaze neke od najvažnijih svetskih relikvija. Spakovano je više od 640.000 stranica materijala: od primerka Kurana do scenarija legendarnog filma “Prohujalo s vihorom”. Nalaze se i neke zaista praktične stvari kao što je sprava namenjena učenju engleskog, za slučaj da jezik izumre do vremena otvaranja.

Džejkobs je postavio i nekoliko slavnih komada nakita, ali je za svaki slučaj postavio replike kako ne bi neki lopovi provalili u sef i tako uništili njegovu ostavštinu.

(Skandalozno.rs, Izvor: kurir.rs)

[adsenseyu2]

Budite prvi sa komentarom na članku "Soba sa tajnama sveta: Ova VREMENSKA KAPSULA će biti otvorena 8113. godine!"

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti objavljena.