Srbija na zlatnoj mapi: Biće to rudnik svetske klase?

Ilustracija

foto-ilustracija: pixabay.com

“Svesni su da topionicu kapaciteta 400.000 tona koncentrata bakra ne može da zadovolji sadašnja proizvodnja u RTB-u Bor. Zato su se usmerili na Čukaru Peki”.

Kineska kompanija Ziđin Majning preuzeće rudarsku kompaniju Nevsun Risorsiz, koja posluje u Srbiji posredstvom svog zavisnog društva Rakita Eksplorejšn na projektu Čukaru Peki u Boru, a stručnjaci smatraju da je to strateški potez Kineza i da bi to moglo da ubrza otvaranje tog rudnika bakra i zlata svetske klase.

Viši savetnik za rudarstvo u Privrednoj komori Srbije Miroslav Ignjatović je podsetio da je kineska kompanija Ziđin pobedila na tenderu za strateško partnerstvo u RTB-u Bor i naglasio da će sa preuzimanjem projekta Čukaru Peki imati zaokruženu vizuju razvoja celokupnog regiona u smislu eksploatacije bakra.

“Kinezi imaju dugoročne planove razvoja. Svesni su da topionicu kapaciteta 400.000 tona koncentrata bakra ne može da zadovolji sadašnja proizvodnja u RTB-u Bor. Zato su usmerili svoje planove i na novo ležište Čukaru Peki koje je izuzetno bogato”, rekao je Ignjatović Tanjugu.

Kako je kazao, preuzimanje tog projekta od strane kineske kompanije je dobro za našu privredu, pošto je u pitanju ”ozbiljan igrač”.

Ignjatović smatra da aranžman Ziđina i Nevsuna može da ubrza otvaranje novog rudnika Čukaru Peki.

Urednica Balkanmagazina Jelica Putniković je rekla da je očigledno da Kina i kineske kompanije razmišljaju dugoročno i da su se, ne samo pripremali da preuzmu RTB Bor da postanu većinski vlasnik, već da razmišljaju o tome da zaista uposle topionicu u Boru i iskoriste sve prirodne resurse u okolini tog grada.

“To im obezbeđuje sigurne sirovine za proizvodnju ruda, a pretpostavljam da će raditi i nadogradnju, to jest da neće izvoziti samo bakar i rude koje se eksploatišu u okolini Bora već i druge”, rekla je ona.

Putniković ističe da nije slučajno to što Ziđin preuzima Nevsun ”maltene nekoliko dana posle vesti da su oni pobednici na tenderu za RTB Bor”, kao i da to pokazuje da su na vreme počeli da razmatraju mogućnost pregovara sa Kanađanima o otkupu njihovih deonica u cilju postizanja većinskog vlasništva.

Kaže da su Kinezi najavili da će prvo eksploatisati gornji sloj nalazišta, pa onda donji, što pokazuje da već imaju razrađenu strategiju kako će i šta tu raditi.

Kanadska kompanija je otkupila dokumentaciju za RTB Bor na tenderu. Međutim, njihova ponuda nije bila validna pošto nisu uplatili garanciju i očigledno je da su se Kinezi pre toga raspitivali da budu većinski vlasnici rudnika koji je pored RTB-a Bor”.

Na pitanje da li će se EU ili SAD buniti protiv toga što Kinezi ulaze na dva projekta u Srbiji, Putniković kaže da pobeđuje onaj ko da bolju ponudu, kao i da je za Srbiju i našu privredu dobro da se razvija RTB Bor i otvaraju novi rudnici.

Kineska kompanija Ziđin Majning ponudila je 1,41 milijardi dolara za preuzimanje rudarske kompanije Nevsun Risorsiz, koja posluje u Srbiji posredstvom svog zavisnog društva Rakita Eksplorejšn na projektu Čukaru Peki u Boru. Obe strane su, kako je saopšteno iz Nevsuna, sklopile konačni sporazum prema kojem će Ziđin izvršiti ponudu za preuzimanje svih emitovanih deonica i sveukupnih deonica u opticaju Nevsuna za 6,00 kanadskih dolara po deonici u gotovini.

Ukupna vrednost ponude je 1,88 milijardi kanadskih dolara (1,41 milijardi američkih dolara).

(Skandalozno.rs, Izvor: Tanjug)

Budite prvi sa komentarom na članku "Srbija na zlatnoj mapi: Biće to rudnik svetske klase?"

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti objavljena.