SREĆA: Ove 4 omiljene POSLASTICE nastale su sasvim SLUČAJNO

Zanimljivosti

foto-ilustracija: pixabay

Ponekad najbolje stvari nastanu čudnim spletom okolnosti, a ove poslastice su dokaz za tu tvrdnju.

Konzumirate ih vrlo često, ako ne i svakodnevno:

1. Pivo

Pre gotovo 10.000 godina stari Mesopotamci su imali običaj da čuvaju deo semenje posle žetve u podzemnim skladištima, kako bi ga sačuvali za sledeći zasad.

Kako to obično biva, naročito na ovom području, često se dešavalo da reke Tigar i Eufrat plave zemlju, zbog čega je skladišteno seme fermentiralo. Ovaj proces je svetu doneo prvo pivo, a čim su uvideli potencijalne dobrobiti, Mesopotamci su usavršili proizvodnju.

[adsenseyu5]

2. Čips

Iako deluje čudno, za ovu omiljenu grickalicu možemo da se zahvalimo jednoj neimenovanoj razmaženoj mušteriji jednog letnjikovca u Americi koja se žalila kako prženi krompir koji je naručila nije dovoljno tanak.

Glavni kuvar je iz protesta sledeću porciju iseckao najtanje što je mogao, misleći da će se time osvetiti za zamerke. Ispostavilo se da je obrok oduševio (ne)zadovoljnu mušteriju, a ostalo je istorija.

3. Korneti

Na Svetskom sajmu u Sent Luisu 1904. godine je jedan prodavac sladoleda usled velike potražnje ostao bez činijica u kojima je služio poslasticu te se dogovorio sa susednim prodavcem Ernestom Havijem koji je pravio tanka peciva nalik na vafle, da spoje svoje proizvode.

Nepotrebno je reći da je njihovo otkriće oduševilo svet.

[adsenseyu1]

4. Lizalice

Frenk Eperson je imao 11 godina kad je nabasao na ovaj pronalazak. Naime, njegova porodica je pravila voćne sokove, a on sam je bio zadužen da meša smesu drvenim varjačama. Jednom prilikom je ostavio opremu na tremu kuće koja je narednog jutra postala neupotrebljiva jer se smesa zaledila. Pokušao je da spase što se spasti može pa je silovito izvukao jednu varjaču iz ledenog bućkuriša i zapanjio se onim što je držao u rukama. Svoj pronalazak je patentirao tek posle 19 godina, 1924. godine.

(Skandalozno.rs, Izvor: kurir.rs / Smosh)

[adsenseyu2]

[adsenseyu1]

Budite prvi sa komentarom na članku "SREĆA: Ove 4 omiljene POSLASTICE nastale su sasvim SLUČAJNO"

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti objavljena.