Šta bi se desilo kada bi SVI stanovnici Zemlje SKOČILI istovremeno, na ISTOM mestu? – VIDEO

Ilustracija

foto: NASA/Reid Wiseman

Kada bi se stanovništvo cele Zemlje kolektivno dogovorilo da u isto vreme odvoji noge od tla i dočeka se na površini planete, odnosno, kada bismo svi skočili u isto vreme, to bi ličilo na igru. Takva igra bi, međutim, oslobodila ogromnu količinu energije… Naravno, svi bi trebalo da se okupe na istom mestu.

Deo te energije bi apsorbovala obuća, ali ostatak bi završio u vazduhu i u zemlji. Udar bi bio bučan poput najsnažnije grmljavine i imao bi snagu oko 200 decibela, što je dovoljno da probije bubne opne, objašnjavaju astrofizičari sa Univerziteta Ohaja, koji su se pozabavili tim pitanjem.

[adsenseyu5]

Izazvali bi potres i cunami

U isto vreme osetili bismo podrhtavanje tla. Istovremeni skok svih ljudi na planeti izazvao bi potres magnitude između četiri i osam, zavisno od toga koliko bi energije apsorbovala obuća, a koliko tlo.

Potres jačine četiri Rihterove skale ne bi izazvao veće posledice, ali bi potres jačine osam sravnio sa zemljom sve nestabilnije građevine, dalekovode, srušio mostove, iskrivio pruge i izazvao cunami s talasima višim od 30 metara.

[adsenseyu1]

Mada ovakav scenario zvuči pogubno, stradao bi samo onaj deo Zemlje na kojem bi se nalazili ‘skakači’. Ostatak sveta ne bi primetio značajnije promene.

(Skandalozno.rs, Izvor: express.hr)

[adsenseyu2]

Budite prvi sa komentarom na članku "Šta bi se desilo kada bi SVI stanovnici Zemlje SKOČILI istovremeno, na ISTOM mestu? – VIDEO"

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti objavljena.