Šta je to “ništa”? – VIDEO

Advertisement

Otkriće

foto-ilustracija: pixabay.com

“Ništa” u kolokvijalnom značenju može biti mnogo toga, ali u fizici je to obično prostor bez ikakvog sadržaja.

To je prostor u kom nema čestica ni na jednom mestu na kom bi potencijalno moglo da ih bude. Fizičari ga zovu vakuumom i zahvaljujući kvantnoj mehanici, znamo za neke njegove krajnje čudne osobine.

[adsenseyu5]

Jedan od osnovnih principa kvantne mehanike je Hajzenbergov princip neodređenosti – nemoguće je znati poziciju i impuls čestice. Što više znate o jednoj varijabli, manje znate o drugoj.

Međutim, princip neodređenosti primenljiv je i na druge veličine, pa i na energiju i vreme. Dakle, što više znate o energiji čestice, to manje znate u koje vreme je postojala i obrnuto.

Međutim, u slučaju “ničega”, dešava se nešto neobično: ako znate da u nekoj tački prostora čestice nema i da je neće biti, odjednom ta tačka može imati bilo koju količinu energije, nekada dovoljnu i za stvaranje same čestice.

Te čestice nazivaju se “virtuelnim česticama” i one su u svojoj osnovi kvantne fluktuacije. Kad dobijete dovoljno “ničega”, svemir pokušava da pronađe način da ga popuni, čak i ako to znači da mora da stvara čestice ni iz čega.

Takođe, postoji mogućnost da je celi svemir samo jedna velika virtuelna čestica.

[adsenseyu1]

Hipoteza “postanja iz vakuuma” nalaže da je celi svemir nastao kao velika fluktuacija u jednom velikom “ništa” koje je postojalo pre njega.

(Skandalozno.rs, Izvor: b92.net, popularmechanics.com)

[adsenseyu2]

Budite prvi sa komentarom na članku "Šta je to “ništa”? – VIDEO"

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti objavljena.