Šta se dešava kad se psihopata zaljubi

Ilustracija

foto-ilustracija: pixabay.com

Oko 1 % populacije može biti psihopatično, pokazala su istraživanja, a prenosi sajt Bright Side. Ljudi koji se smatraju psihopatama bore se sa iskazivanjem različitih vrsta emocija, naročito empatije, tuge i straha.

Međutim, psiholozi veruju da se oni mogu zaljubiti kao i svi mi, ali načini na koje izražavaju svoja osećanja i komuniciraju u odnosima su različiti.

Kada se psihopata zaljubi, evo šta se dešava:

1. Psihopate mogu biti u stanju da vole druge osobe

Psiholozi sugerišu da postoje različiti nivoi psihopatije. Ako osoba ne pokaže teške znakove psihopatije, veća je verovatnoća da će moći da se zaljubi. Psihopati se takođe može osećati usamljeno i imaju želju da budu voljeni. Međutim, teško im je da uspostave zdrav odnos zbog nedostatka emocionalne vezanosti i nesposobnosti da se otvore drugoj osobi.

2. Njihovi odnosi se zasnivaju na različitim razlozima od tradicionalnih 

Njihovi partneri moraju biti oprezni: psihopati su krajnje sebični i obično pokušavaju da manipulišu partnerom u žrtvovanju sopstvenih interesa za njih.

3. Psihopate mogu da žude za ljubavnim vezama, ali retko mogu da ih i ostvare

A to sve zbog nesposobnosti da pokažu empatiju i emocionalnu privrženost.

4. Psihopate ne mogu da emocionalnu podršku svom partneru

Istraživanja pokazuju da psihopate mogu voditi računa o drugim ljudima, ali samo u slučajevima kada to rade voljno i uložili su dovoljno napora da nauče kako biti empatični.

5. Psihopate više vole kratke veze

Zbog nemogućnosti da se emocionalno udube, psihopate preferiraju kratke veze. Do braka skoro da i ne dolazi, jer ne mogu da pronađu odgovarajućeg partnera.

6. Psihopate znaju kako da manipulišu partnerima i to čine maestralno.

Lako čitaju druge ljude, pa znajući njihove namere, oni njima manipulišu. Zapanjujuće je što ne osećaju nikakvu krivicu kada to rade: psihopate su samocentrični i uopšte im nije stalo do nevolje koju njihovi postupci mogu da prouzrokuju drugima.

7. Njihova ljubav može biti destruktivna

Psihopate imaju veću verovatnoću da deluju na impulsivan način i da budu emocionalno nedostupni. Imati manipulatora i emocionalno hladnu osobu pored sebe može biti pogubno za psihičko stanje ljudi, što doprinosi nestabilnoj i nedostupnoj vezi.

8. Njihova osećanja se mogu poboljšati tokom vremena

Kada su dovoljno motivisani, psihopate mogu da poboljšaju svoje ponašanje. Psiholozi veruju da ih romansa i komunikacija sa ljudima koji iskazuju ljubav prema njima mogu naučiti da budu više empatični prema drugim ljudima i poboljšaju svoje socijalne veštine.

(Skandalozno.rs, Izvor: stil.kurir.rs)

Budite prvi sa komentarom na članku "Šta se dešava kad se psihopata zaljubi"

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti objavljena.