Šta se dešava na ZEMLJI kada se posmatra sa dalekih svemirskih destinacija?

Promene

foto-ilustracija: pixabay.com

Kad gledamo zvezde na noćnom nebu, mi zapravo gledamo u prošlost.

Pošto je svetlosti potrebno mnogo vremena da pređe ogromna bespuća svemira, svaki nebeski objekat koji posmatramo vidimo onako kako je izgledao u davnini. Ali kako izgleda Zemlja, posmatrana s tih udaljenih destinacija?

Predstavljamo vam Zemlju, onako kako bi je videli vanzemaljci, kada bi nekim čudom živeli na nekim od odredišta u kosmosu.

[adsenseyu5]

To će vam zaista pružiti novu perspektivu o veličini svemira:

Trapist-1

Reč je o potencijalno nastanjivom sistemu od sedam planeta, udaljenom od nas oko 39 svetlosnih godina. Kad bi nas neko sa Trapista posmatrao, video bi planetu na kojoj je Švedska jedina država koja je zabranila sprejeve sa aerosolima, Amerikanci đuskaju uz disko muziku, rađa se prva beba začeta in vitro oplodnjom, a Space Invaders se besomučno igra na arkadama.

Betelgez

Betelgez je zvezda u sazvežđu Orion udaljena 642 svetlosne godine od Zemlje. Gledano s ove zvezde, srednjovekovna Evropa bori se sa kugom, a Britanija i Francuska igraju krvavu igru prestola u Stogodišnjem ratu.

Andromeda

Ovo je Zemlji najbliža galaksija, iako je udaljena 2,5 miliona svetlosnih godina. Posmatrano iz ove perspektive, na Zemlji drevni preci ljudi uče da koriste oruđa. Homo habilis seče meso oštrim kamenjem, hoda na dve noge i ima veći mozak od svojih prethodnika.

SN2009

Ovo je supernova u galaksiji NGC 4487, udaljenoj 70 miliona svetlosnih godina. Ako bi neko sada posmatrao Zemlju sa te supernove, video bi tiranosaurus reksa kako teroriše manje zveri širom Severne Amerike i mnoštvo malih sisara koji čekaju svoj red da zavladaju planetom.

[adsenseyu1]

MACS J0416

Reč je o galaktičkom jatu udaljenom 4,5 milijardi svetlosnih godina. Do njega je tek došla slika Zemlje u koju udara veliko telo i stvara Mesec. Srećom, prva živa stvorenja neće se pojaviti za još milijardu godina, pa nijedna životinja nije povređena u ovom kosmičkom događaju.

GN-z11

Reč je o najudaljenijoj galaksiji poznatoj čoveku, koja je od Zemlje udaljena 13,4 milijarde svetlosnih godina. Zemlja iz njene perspektive još ne postoji, a prvi put će moći da se naslute njeni primitivni obrisi za oko devet milijardi godina.

(Skandalozno.rs, Izvor: popsci.com)

[adsenseyu2]

Budite prvi sa komentarom na članku "Šta se dešava na ZEMLJI kada se posmatra sa dalekih svemirskih destinacija?"

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti objavljena.