Sud presudio: Muž mora da isplati bivšoj ženi 150.000 evra za kućne poslove

Ilustracija

foto-ilustracija: pixabay.com

Jedan muškarac u Argentini moraće da isplati svojoj bivšoj supruzi oko 150.000 evra na ime odštete za kućne poslove koje je obavljala tokom njihovog zajedničkog života.

Naime, argentinsko pravosuđe donelo je presudu da ovaj muškarac mora da isplati 8 miliona pezosa, oko 150.000 evra, na ime odštete za kućne poslove koje je njegova bivša žena obavljala tokom 27 godina njihovog braka.

Reč je o 70-godišnjoj ženi koja je diplomirala ekonomiju ali nije radila jer se posvetila vaspitavanju dece, kući i porodici tokom zajedničkog života.

Ekonomska zavisnost žena od supruga jedan je od glavnih mehanizama kojim se žene drže u potlačenom položaju u društvu“, rekla je sudija Viktorija Fama.

Reč je o razumnoj svoti koja bi trebalo da stvori ekonomsku ravnotežu između bivših supružnika, smatra ona.

Nakon 27 godina braka, suprug je napustio svoju ženu kada je imala 60 godina. U godinama za penzionisanje žena je ostala bez sredstava za život jer je isključena iz sveta rada“, navodi se u presudi.

Inače, par ne živi zajedno od 2009. godine, a razveo se 2011. godine

Zanimljivo je da je finansijsko obeštećenje u Argentini uvedeno u Građansko pravo 2015. godine i može da se isplati jednokratno, kao mesečni prihod ili ustupanje dobara ili drugih prihoda.

(Skandalozno.rs, Izvor: b92.net)

Budite prvi sa komentarom na članku "Sud presudio: Muž mora da isplati bivšoj ženi 150.000 evra za kućne poslove"

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti objavljena.