Svetislav Pešić: Nedostaju mi roditelji i Jugoslavija – VIDEO

Intervju

Svetislav Pešić – foto: Fonet

Svetislav Pešić se pre godinu dana vratio na klupu košarkaša Barselone i odmah osvojio Kup Kralja, a sada se uoči finalnog turnira tog takmičenja u Madridu prisetio zanimljivih detalja.

– U životu, kao osoba, kao trener, imam sve. Familiju, dvoje unučadi, uživam i dalje u košarci, prijatelje po celom svetu. Postoje, međutim, dve stvari koje mi nedostaju: roditelji i moja Jugoslavija. Uzbudi mi pomisao na njih – rekao je Pešić.

Od brojnih uspeha u trenerskom poslu Pešić je izdvojio trijumf sa juniorskom repreuentacijom Jugoslavije na Mundijalu u Bormiju 1987:

– Da, to je bilo veoma uzbudljivo, moje prvo veliko iskustvo. I ja sam bio mlad, imao sam 37 godina. Trenirao sam momke iz cele Jugoslavije… Ja se, iako sam rođen u Srbiji, osećam Jugoslovenom…Ta generacija je bila fantastična, pre titule u Bormiju bili su prvaci Evrope kao kadeti i juniori. Nezaboravno iskustvo.

Pešić ne krije da je jugo-nostalgičar:

– Nedostaje mi Jugoslavija. Mnogo me zanima situacija u svakoj od bivših republika, sada malih, samostalnih država. Imam prijatelje u Bosni, Makedoniji, Hrvatskoj, Sloveniji, naravno i Srbiji. Ponekad se pitam da li bi ta Jugoslavija mogla da se vrati…

Na primedbu da za trenere sa Balkana važi da su strogi i zahtevni, Pešić je rekao:

– Neki ljudi ne razumeju kako se pobeđuje. Neki misle da mi, Jugosloveni, osvajamo titule samo na osnovu žestokog rada. Pošto ne znaju detalje, lakše im je da kažu da zato pobeđujemo. Jasno je da treniramo žestoko, ali bitan je kvalitet treninga. Prvo popravljamo individualni nivo igrača, potom dižemo ceo tim. Kod nas nema praznog hoda, mnogo priče… Prvo trening, ali šta to znači? U Jugoslaviji se formirala trenerska škola, metodlogija rada koja insistira na detaljima. To nije lako za igrače, ali to je jedini put.

Na pitanje o poređenju Barselone sa Fenerbahčeom, CSKA ili Real Madridom, Pešić je odgovorio:

– Ako igramo jednu utakmicu, možemo da ih dobijemo. Međutim, nismo na nivou koji bi garantovao uspeh u seriji od 3 ili više utakmica. Još uvek nismo dostigli naš maksimum.

(Skandalozno.rs, Izvor: Kurir sport/El Mundo)

Budite prvi sa komentarom na članku "Svetislav Pešić: Nedostaju mi roditelji i Jugoslavija – VIDEO"

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti objavljena.