TAIGA: Rusi napravili SMARTFON koji sprečava aplikacije da prikupljaju podatke korisnika

Bezbednost

Printscreen: YouTube/Ruptly TV

Ruska bezbednosna kompanija InfoWatch Group predstavila je pametni telefon koji sprečava aplikacija da prikupljaju podatke korisnika.

Uređaj nazvan “Taiga” sprečava aplikacije da prate aktivnosti korisnika, posebno one koje se odnose na poslovnu komunikaciju, dokumanta, fotografije, a takođe sprečava i aplikacije da sakupljaju opšte informacije o njihovom korišćenju.

[adsenseyu5]

To znači da aplikacije poznate po prikupljanju podataka, kakav je Gmail, koji skenira tekstove elektronske pošte, mogu da se koriste na ovom telefonu, s tim što neće biti u mogućnosti da sakupljaju podatke, niti da šalju podatke o korišćenju telefona i ostalih aplikacija.

Iako “Taiga” korist Android operativini sistem, on je nešto izmenjen u odnosu na standardnu verziju kako bi mogao da radi u tandemu sa InfoWatch-ovim firmverom.

Prvih 50.000 telefona već je dostavljeno zaposlenima u kompanijama čiji suvlasnik je država, iako telefon još nije pušten u slobodnu prodaju.

KAKAV TELEFON: Otporan je na SVE, a baterija mu traje čak 44 DANA! – VIDEO

“Taiga” predstavlja poslednji primer narastajućeg tehnološkog sukoba, koga neki nazivaju i tehnološkim hladnim ratom, između SAD i Rusije.

Pre nešto više od dve nedelje američke vlasti su zabranile softver moskovske kompanije Kaspersky Lab, čija se nekadašnja direktorka Natalija Kasperski sada nalazi na čelu InfoWatch Group-a.

[adsenseyu1]

Prošlog novembra Kremlj je podržao plan da o zameni kompletnog Macrosoftovog softvera u državnim službama ruskim ekvivalentima.

(Skandalozno.rs, Izvor: b92.net, mashable.com)

[adsenseyu2]

Budite prvi sa komentarom na članku "TAIGA: Rusi napravili SMARTFON koji sprečava aplikacije da prikupljaju podatke korisnika"

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti objavljena.