Tajne Amazonije: Usred džungle nalazi se mistična reka čija TEMPERATURA vode iznosi oko 93 stepena Celzijusa! – VIDEO

Fenomen

Majantujaku – foto: Printscreen Facebook

Kada je Andres Ruzo odrastao u Limi, u Peruu, njegov deda mu je ispričao priču o drevnom izgubljenom gradu od zlata u Amazoniji, kao i o mističnoj reci.

Kada je odrastao, Ruzo je, nakon što je postao stručnjak za geotermalne potencijale, odlučio da istraži mit o kome je kao dečak često slušao i razmišljao.

Okupio je tim naučnika i pažljivim proučavanjem karti utvrdio veliki broj geotermalnih izvora – više nego što bi iko očekivao od mesta koje nije poznato po svojoj vulkanskoj aktivnosti, piše Curiosity.

Iako su drugi iz njegove profesije bili skloni zanemarivanju te ekspedicije, Ruzo je odlučio da se ozbiljno pozabavi ovim fenomenom. On je 2011. započeo istraživanje ovog surovog terena i iako se pripremio za to da bi mogao da vidi mitsku reku, ono što je ugledao prevazišlo je njegovu maštu.

Kad je napokon pronašao mističnu reku Majantujaku, prvo što je otkrio je činjenica da, iako je vrela, ona ne ključa.

Izmerena temperatura iznosi oko 93 stepena Celzijusa, s nekim varijacijama u različitim dobima dana. Reka je duboka oko šest metara, a njeni najširi delovi široki su oko 25 metara.

Tako visoka temperatura je dovoljna da se iznad nje stvara para, ali i da ubije svako živo biće koje uđe u nju. Ono što je teško reći je zašto je reka uopšte tako vruća.

Jedna teorija kaže da bi njena temperatura mogla da ima vulkanske karakteristike, odnosno da je rezultat prethodno neprimećenih tokova magme.

Druga hipoteza kaže kako je temperatura rezultat katastrofe – na primer lančane reakcije pod zemljom koju je pokrenula neka od obližnjih naftnih kompanija. Ipak, ta se smatra vrlo malo verovatnom, budući da zapisi o kipućoj reci postoje već nekoliko stotina godina.

Jedina preostala realna mogućnost koja nema veze s vulkanskim karakteristikama je da voda u njoj dolazi iz dubine Zemlje, gde je temperatura vode prirodno ekstremno visoka, ali naučnici ne mogu da budu sigurni u to šta stoji iza ovog impresivnog i vrlo opasnog fenomena.

(Skandalozno.rs, Izvor: express.hr)

Budite prvi sa komentarom na članku "Tajne Amazonije: Usred džungle nalazi se mistična reka čija TEMPERATURA vode iznosi oko 93 stepena Celzijusa! – VIDEO"

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti objavljena.