Traje vekovima: Velika greška na kalendaru koja je svima promakla!

Plan

foto-ilustracija: pixabay.com

U celom svetu upotrebljavaju se nazivi meseci ustanovljeni u kalendaru starog Rima pre više vekova.

Međutim, ti nazivi su nedosledni i i sami sakupljeni iz raznih epoha, a mnogi ljudi i ne znaju da kriju jednu “grešku“.

U kalendaru koji danas koristi veći deo sveta, pet meseci nose nazive po bogovima rimskog Panteona – Janus, Februs, Mars, Maja, Junona. Za dva su imena, u svoju čast, stvorili carevi – jul (Gaj Julije Cezar) i avgust (Gaj Oktavijan Avgust).

Aprilu ime dolazi od glagola (latinski “aperire“, što znači raskrivati), a četiri meseca imaju numeričke nazive – septembar, oktobar, novembar i decembar.

Upravo tu se potkrala greška jer su ta “brojčana imena” neodgovarajuća – deveti mesec se naziva sedmim (septembar), deseti osmim (oktobar), jedanaesti devetim (novembar), a dvanaesti desetim (decembar).

Kako je došlo do greške?

Prvi rimski kalendar u vreeme Nume Pompilija je imao samo deset meseci. Tako je i bilo predviđeno da septembar bude sedmi, oktobar osmi i tako dalje.

Problem je nastao već posle Nume kada su uvedena još dva meseca i to na početak godine koja je do tog trenutka počinjala u martu. Pre ovog meseca tada su “umetnuti” januar i februar.

Niko se nije setio da se mesecima koji su imena nosili po svojim rednim brojevima, imena usklade sa njihovim novim mestom u godini. Tako je sedmi mesec postao deveti, osmi deseti, deveti jedanaesti, a deseti dvanaesti.

I tako zapravo najveći deo sveta i danas uči nazive meseca “sa greškom”.

(Skandalozno.rs, Izvor: srbijadanas.com)

Budite prvi sa komentarom na članku "Traje vekovima: Velika greška na kalendaru koja je svima promakla!"

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti objavljena.