TRAMP otkrio čemu služi CRVENO dugme na stolu u Ovalnoj sobi Bele kuće – VIDEO

Rešena misterija

foto: YouTube printscreen

Čim je izabran Barak Obama nije oklevao te je instalirao famozno “crveno dugme” u Ovalnoj sobi Bele kuće, međutim njegova svrha nije bila ona koja se obično može videti u svim holivudskim filmovima Hladnoratne teme.

“Obama je primetio da ih gledam (crvene dugmiće). Rekao je – ranije su služili za hitne političke odluke, sada ih koristim da naručim čaj za svoje goste”, napisao je engleski milijarder Ričard Branson u svojoj novoj biografiji.

[adsenseyu5]

Novinari su skorije otkrili kako i aktuelni predsednik Donald Tramp iste dugmiće slično koristi, samo on žeđ utoljava bezalkoholnim pićima i sokovima.

Izraz “Crveno dugme” tradicionalno vezujemo za početak, odnosno okidač svetskog nuklearnog rata, međutim stvarnost je malo drugačija. Naime, sistem je zasnovan ne na dugmetu, već tzv. “nuklearnu aktovku” koja sadrži specijalizovane kodove za lansiranje nuklearnog naoružanja.

[adsenseyu5]

Mobilni sistem, koji podjednako koriste i SAD i Ruska federacija dizajniran je za situacije da glavni štab ne može da se koristi, te je nužno da u svakom trenutku bude pokretan.

U Americi, aktovku zovu “nuklearna lopta”.

(Skandalozno.rs, Izvor: rs.sputniknews.com)

[adsenseyu2]

Budite prvi sa komentarom na članku "TRAMP otkrio čemu služi CRVENO dugme na stolu u Ovalnoj sobi Bele kuće – VIDEO"

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti objavljena.