Treba da znate: Zbog ovih oboljenja banka vam NEĆE dati pozajmicu

VIP ili ne?

foto: pixabay.com

Ukoliko ste oboleli od kancera, imate ozbiljne srčane probleme, cirozu jetre ili HIV, šanse da dobijete kredit od banke ravne su nuli, dok će oni sa blažim oboljenjima pozajmicu dobiti samo ukoliko izdvoje višestruko više novca za životno osiguranje.

U to se uverila i Beograđanka Tanja Ivić koja je, uprkos dobrim primanjima, zbog dijabetesa skoro ostala bez stambenog kredita.

– Već dugo bolujem od dijabetesa tipa 1, ali ga isto toliko dugo držim pod kontrolom. Da je to veliki problem shvatila sam tek kada je nekoliko osiguravajućih kuća odbilo da mi da polisu životnog osiguranja neophodnu da bi mi banka odobrila kredit – objašnjava ona.

Kada je napokon uspela da nađe osiguravajuću kuću koja je spremna da joj “izađe u susret”, morala je da se obaveže da će umesto 50 evra, godišnju polisu plaćati skoro šest puta više.

U osiguravajućim kućama ne kriju da od zdravstvenog stanja zavisi koliko će korisnik kredita plaćati premiju životnog osiguranja.

– Ukoliko osoba ima neku od bolesti srca i kardiovaskularnog i nervnog sistema, maligne bolesti, endokrinološka oboljenja i bolesti imunog sistema, ona ne može da sklopi ugovor o osiguranju života koji je neophodan za stambeni kredit – kažu u jednoj osiguravajućoj kući.

Premija se može uvećati čak i duplo ako klijent ima povišeni krvni pritisak, lakša oboljenja štitne žlezde, problem sa prostatom ili manji invaliditet, a broj specijalističkih pregleda koje će klijent morati da obavi zavisi od njegove starosti, ali i iznosa kredita. Tako oni slabijeg zdravlja, pored redovnih pregleda, moraju da računaju na ultrazvuk stomaka, srca, RTG srca i pluća, ergometriju…

– Dobrodošli u kapitalizam – kaže Dušan Uzelac, urednik portala Kamatica.

Iako smatra da ova praksa banaka nije uvek najpravednija, razume potrebu banaka i osiguravajućih kuća da ne budu na gubitku.

– Moto kapitalizma je – prodaću svakome ko ima da plati. Banka traženjem životnog osiguranja proverava da li će klijent moći da plati – kaže Uzelac.

Premija osiguranja je veća ukoliko je veća i šansa da se desi nešto što će umanjiti šanse ljudi da vrate kredit, pa će veću sumu plaćati i svi oni koji se bave zanimanjima koje osiguravajuće kuće procene kao rizične.

(Skandalozno.rs, Izvor: telegraf.rs)

Budite prvi sa komentarom na članku "Treba da znate: Zbog ovih oboljenja banka vam NEĆE dati pozajmicu"

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti objavljena.