U Crnoj Gori se nalazi nešto Srbima najdragocenije: Jedina preživela kruna kraljeva iz loze Nemanjića

Crna Gora

Cetinje – foto: pixabay.com

Crna Gora već više od dva veka ljubomorno čuva nešto što je Srbiji i Srbima najdragocenije – imaju jedinu preživelu krunu kraljeva iz loze Nemanjića.

Tačnije, u posedu crnogorske države je kruna Svetog kralja Stefana Uroša III Dečanskog koja je izrađena početkom 14. veka za potrebe krunisanja ovog srpskog vladara, a zatim i za njegovog sina – kralja i potonjeg cara Dušana Silnog.

Malo ljudi zna da je ova kruna završila u Crnoj Gori kao poklon Karlovačke mitropolije SPC, crnogorskom vladiki i najvećem srpskom pesniku Petru Petroviću Njegošu. To se desilo u Sremskim Karlovcima 1784. godine kada je Petar I Petrović Njegoš hirotonisan od karlovačkog mitropolita Mojsija Putnika.

Kruna se od tada čuva u riznici Cetinjskog manastira, a poslednji put je upotrebljena prilikom krunisanja knjaza Nikole za crnogorskog kralja 28. avgusta 1910. godine. Tom prilikom iz simbolike se knjaz Nikola krunisao jedinom pouzdano sačuvanom krunom Nemanjića.

Crna Gora mora vratiti Srbiji jedinu preostalu srpsku krunu Nemanjića, obzirom na proglašenje svoje nezavisnosti i negiranja bilo kakve veze sa Srbima. Petar I Petrović Njegoš i kralj Nikola Petrović znali su značaj srpske krune i sa ponosom su je držali u svojim odajama na Cetinju i na glavi – izjavio je za Telegraf.rs  Žika Gojković, narodni poslanik i predsednik Pokreta za obnovu kraljevine Srbije.

Gojković i njegov pokret očekuju da se predsednik Crne Gore reši ove srpske svetinje i vrati je Srbiji.

JEDINI SRPSKI KRALJ KOJI NIKADA NIJE NAPUSTIO KOSMET

Stefan Dečanski bio je sin kralja Milutina. Po naređenju neobaveštenog oca bio je oslepljen, a po naređenju lakomislenog sina potonjeg cara Dušana, u starosti je udavljen.

Posle upokojenja oca, Stefan Dečanski je nasledio presto srpskog kraljevstva. Krunisan je 1322. godine na Bogojavljenje. Stefan je u znak blagodarnosti Bogu za ponovan vid sagradio manastir Visoki Dečani. Bila je to jedna od najlepših građevina nemanjićkih vladara i zadužbinara, vrhunac vizantijske i srednjovekovne umetnosti i arhitekture.

On je jedini srpski kralj koji je ostao na prostoru Kosova i Metohije i koji nikada nije dozvolio da ga iko odatle pomeri. Kivot sa njegovim moštim nalazi se u Visokim Dečanima.

Pogledajte lozu Nemanjića i zanimljivosti o svim vladarima:

(Skandalozno.rs, Izvor: telegraf.rs)

Budite prvi sa komentarom na članku "U Crnoj Gori se nalazi nešto Srbima najdragocenije: Jedina preživela kruna kraljeva iz loze Nemanjića"

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti objavljena.