U ovoj zemlji NIKADA nije bilo ZMIJA!

Ilustracija

foto: pixabay.com

Legenda kaže kako je sveti Patrik proterao sve zmije sa Smaragdnog ostrva tokom uvođenja hrišćanstva, bacivši ih sa litice u more, od kada ih i nema u Irskoj.

Koliko god da je ova priča deluje neverovatno, naučnici i istoričari su odlučili da se pozabave ovom tematikom…

Istina je da u Irskoj nikad nisu ni postojale zmije.

Nikada nije pronađen nijedan fosil, i naučnici tvrde kako sigurno jedan milenijum nije bilo zmija na ovom podneblju, pa čak i u Britaniji, gde su se ipak kasnije pojavile tri vrste: belouška, šarka i smukulja tj. lažna šarka.

[adsenseyu5]

Tokom ledenog doba Irska i Engleska su bile previše hladne za reptile nalik zmijama. Kada je došlo do pomeranja glečera i omogućavanje životinjskih migracija, neke vrste, poput mrkog medveda, risa i divlje svinje nisu stigle do Irske. Taj slučaj je bio i sa zmijama.

Irska nije jedino mesto na zemlji bez ovih hladnokrvnih reptila. Autohtonih vrsta nema ni na Islandu, Grenlandu, Havajima, Novom Zelandu, u severnim delovima Rusije, na Antarktiku i u nekim delovima Kanade.

Možda su zmije u ovoj legendi služile kao metafora za paganizam, koji je Sveti Patrik, na taj način, kad je pobacao zmije u more, proterao sa ostrva i doneo katoličku veru u Irsku.

– Ne postoji nijedna naznaka da su zmije ikada postojale u Irskoj – kaže Najdžel Monahan iz Nacionalnog muzeja u Dablinu.

Takođe je i Mark Rajan sa Univerziteta u Luizijani rekao za magazin “Popular Science” kako je prost razlog zašto nema zmija u Irskoj, a to je – nepovoljna klima.

[adsenseyu1]

Jedini reptil koji uspeo da stigne do ostrva je gušter. Često jednu vrstu guštera, koja postoji u Irskoj, a nema noge, mešaju sa zmijama.

Osnivač Nacionalnog rezervata za egzotične vrste, Kevin Kaningam, smatra da Irci imaju urođen strah od zmija.

– Mislim da ih doživljavamo kao zle i gadne i da postoji neki urođen strah protiv tih reptila – tvrdi Kaningam.

(Skandalozno.rs, Izvor: blic.rs/Irishcentral)

[adsenseyu2]

Budite prvi sa komentarom na članku "U ovoj zemlji NIKADA nije bilo ZMIJA!"

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti objavljena.