U vrelim danima KLIMA UREĐAJ mora da radi, ali postoje načini da UŠTEDITE struju

Kako se rashladiti...

foto-ilustracija: pixabay.com

Iako više brinemo o utrošku struje kada je zima, ne treba zanemariti ni klima uređaje i njihovu potrošnju. Saznajte kako da uštedite, a da se rashladite.

Struja je skupa, to svi znamo, a opet ne možemo da sedimo u prostoriji u kojoj je “milion” stepeni. Ali, postoje načini da se rashladimo, a da potrošimo što manje struje.

Ovo su tri fantastična načina kako ventilator pretvoriti u KLIMA uređaj

Navucite zavese/roletne

Ne samo što će u suprotnom sunce zagrejati termostat, već će zagrejati i celu prostoriju. Tokom najtoplijeg dela dana, navucite zavese/spustite roletne kako bi što manje toplote ušlo u stan.

[adsenseyu5]

Podignite temperaturu

Mnogi ljudi ostavljaju klima uređaj uključen kada izlaze iz stana, kako bi ih dočekala rashlađena prostorija. Ako to radite, ne ostavljajte uređaj na istoj temperaturi kao kada ste tu. Međutim, najbolji način da uštedite je da malo povećate temperaturu pre nego što izađete iz kuće. Najbolje je da tada temperatura bude podešena na oko 26 stepeni Celzijusovih.

Nikako previše niske temperature

Uvek podesite termostat na najvišu temperaturu koja će vam ipak omogućiti da se osećate prijatno. Dakle, ne mora 22 stepena, nego 25 recimo. I to će vam pomoći da uštedite električnu energiju jer klima uređaj troši 3 do 5 odsto manje energije za svaki stepen više.

[adsenseyu1]

Kupite uređaj sa podesivim termostatom

Na tržištu postoje pametni termostati koji mogu da regulišu hlađenje kada niste kod kuće. Ovi termostati mogu da se podese ručno ili putem aplikacije na telefonu, pa možete da rashladite prostoriju pre nego što dođete kući.

Pazite gde stavljate termostat

To može da napravi veliku razliku u računu za struju – ako stavite termostat negde u blizini prozora gde može da ga zagreje sunce, klima će raditi više da bi rashladila do željene temperature.

(Skandalozno.rs, Izvor: mondo.rs)

[adsenseyu2]

Budite prvi sa komentarom na članku "U vrelim danima KLIMA UREĐAJ mora da radi, ali postoje načini da UŠTEDITE struju"

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti objavljena.