Ukoliko baš ogladnite: Ovih 5 namirnica možete jesti i noću!

Ishrana

Padate u iskušenje da napravite sendvič ili uzmete neke grickalice, ali vas zdrav način života i briga o kilaži sprečavaju u tome pa na kraju večeri, ipak odete gladni i nervozni na spavanje?

Sve to ne mora da bude tako!

Postoje namirnice koje će vas zasititi, a neće ugroziti vaš zdrav način života, a ni vaš san. Naprotiv. Ako baš morate nešto da prezalogajite, neka to bude jedna od ovih pet namirnica.

1. Ovsena kaša

Dokazano je da ugljeni hidrati oslobađaju serotonin koji umiruje mozak. Porcija ovsene kaše s mlekom najbolji je izbor pre spavanja.

2. Sok od trešanja

Istraživanje iz 2011. pokazalo je da dve čaše soka od trešanja dnevno (ujutru i uveče) povećavaju nivo melatonina koji san čini kvalitetnijim.

3. Toplo mleko

Čaša mleka je stari recept za bolji san. Osim što sadrži aminokiselinu triptofan koju povezujemo sa spavanjem, delovanje ovog napitka ipak je više psihološki. Od malena nas uče da je sinonim za spavanje čaša toplog mleka i da nam je mama davala upravo s tom svrhom.

4. Koštunjavo voće

Koštunjavo voće puno je magnezijuma koji ima umirujući efekt na mozak i poboljšava kvalitet sna. Bademi, orasi i kikiriki samo su neki od plodova koje uvek morate imati u kući.

5. Niskokalorični sir

Kalcijum ima vrlo slično delovanje kao i magnezijum kada se radi o snu. Stručnjaci preporučuju oko 50 grama sira dnevno koji možete jesti s krekerima.

(namirnice.ba)

[adsenseyu4][adsenseyu4]

Budite prvi sa komentarom na članku "Ukoliko baš ogladnite: Ovih 5 namirnica možete jesti i noću!"

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti objavljena.