Umotajte ključeve od automobila u foliju – ODMAH!

Ključevi od auta

foto: Printscreen/Društvene mreže

Živimo u savremenom svetu u kojem nam brojni uređaji pomažu u izvršavanju svakodnevnih zadataka.

Razmislite o tome, da li biste mogli izdržati dan bez da koristite neki od elektronskih uređaja.

Advertisement

Nismo ni svesni koliko se danas oslanjamo na tehnologiju.

Jedini put kada to shvatimo jeste kada krene nešto po zlu. Kao što je to bilo ove godine kada je društvena mreža Fejsbuk imala problem sa deljenjem podataka svojih korisnika ili kada je kompanije Apple priznala da namerno usporavaju stare modele iPhone-a.

Da li ste znali da vaš ključ od automobila može biti izložen sličnom tehnološkom problemu ili sajber-napadu, ukoliko ga ne čuvate pravilo u svom domu.

Kako je to moguće?

Elektronski “pametni” ključevi za automobil su obloženi kodovima koji mu omogućavaju da funkcionišu i povežu se sa vašim vozilom. Koliko kod da je zgodna, tehnologija otključavanja auta bez ključa pokazala se ranjivom i omogućila dramatičan rast krađa automobila.

Ove šifre mogu lako kopirati cyber-kriminalci bez ikakvog dolaska u direktan kontakt sa vašim ključem. Dakle, oni mogu ukrasti vaše vozilo bez ikakvog kontakta sa ključem.

Advertisement

Ovo je veliko poslovanje za kriminalce koji mogu da ciljaju nova i često izuzetno skupa vozila i ukradu ih bez ostavljanja traga. Ne samo to, već i lukavi kriminalci čak mogu ciljati na vaše vozilo dok ga vozite.

Najpoznatiji slučaj se to dogodilo 2015. godine kada je Jeep Cherokee savladan od strane hakera dok je putovao u centru Sent Luisa. Vozilo je putovalo brzinom od 70 km/h kada je došlo do incidenta. To je i dalje zastrašujući primer kako današnje tehnologije možemo manipulisati i staviti naše živote u opasnost.

Kako biste zaštitili svoje vozilo, jednostavno ključ stavite u aluminijsku foliju.

“Iako to nije idealno rešenje, to je najjeftiniji način” – objšnjava Holi Hjubert, stručnjak za cybersigurnost, koji se povukao iz FBI-a u 2017. godini.

(Skandalozno.rs, Izvor: novi.ba)

Advertisement

Budite prvi sa komentarom na članku "Umotajte ključeve od automobila u foliju – ODMAH!"

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti objavljena.