Unesite ih u kuću: Ove BILJKE upijaju stres i depresiju vlasnika

Miris

foto-ilustracija: pixabay.com

Kako nam se lagano približava proleće i kako smo iskusili nekoliko sunčanih, toplih dana, sigurno ste primetili da ste počeli da se osećate bolje čim izađete napolje.

Jedan od razloga za to su biljke koje su upravo bude i kojih u prirodi ima u izobilju. To je zbog toga što određene biljke imaju sposobnost da upiju stres iz čoveka, pa stručnjaci preporučuju da bar nekoliko unesete u kuću!

[adsenseyu5]

Blitva
Blitva je prava riznica magnezijuma, a ovaj mineral je ključni za biohemijske reakcije u mozgu, koje utiču na nivo energije u vašem telu. Zapravo, nedostatak magnezijuma je često oboljenje među ljudima kojima je dijagnostikovana depresija.

Plavi krompir
Antioksidant pod nazivom antocijanin je redak, ali veoma ukusan! Nalazi se u plavom krompiru i smanjuje zapaljenske procese u nervima koji mogu da dovedu do lošeg raspoloženja. Ljuska je bogata jodom, koji pomaže stabilizaciji hormona štitne žlezde i tako sprečavaju nagle promene raspoloženja.

Čeri paradajz
Ljuska paradajza bogata je likopenom, fitonutrijentom koji zaustavlja izgradnju jedinjenja koja uzrokuju upale i vode do depresije.

Kravlji grašak (Crni okasti grašak)
Ovo povrće sadrži više folata od bilo kog drugog, a folati igraju ključnu ulogu u izgradnji dopamina, serotonina i norepinefrina, tri moždane supstance čiji nedostatak uzrokuje zaboravnost, iritaciju i nesanicu.

[adsenseyu1]

Origano
Kafeinska kiselina, kvercitin i rosmarinična kiselina zajedno potiskuju depresiju, umor i anksioznost, a sve tri se nalaze u origanu.

Suncokret
Semenke suncokreta su odličan izvor fenilalanina, aminokiseline koja sprečava depresiju i koju telo pretvara u norepinefrin.

Kamilica
Postoji razlog zašto vam je baka pričala da pred spavanje treba da popijete šolju čaja od kamilice! Poput origana, kamilica je bogata kafeinskom kiselinom i kvercitinom, ali je ukus mnogo bolji kada se priprema u formi čaja. Takođe, kamilica vam pomaže da zaspite.

Žuti noćurak (Večernja jagorčevina)
Semenke ovog divljeg cveta sadrže visok nivo triptofana, najviši u odnosu na sve ostale biljke, koji telo koristi kako bi proizvelo serotonin, koji popravlja raspoloženje. Na jesen kada cvetovi sazre, semenke počinju da se pojavljuju, a treba ih koristiti u različitim jelima, na isti način kao laneno seme.

[adsenseyu1]

Lavanda
Prema istraživanju Univerziteta Merilend, aromaterapija koja uključuje lavandu može uspešno da izleči depresiju i loše raspoloženje.

Kantarion
Najpoznatija biljka za koja uništava depresiju jeste kantarion. Cvetovi i lišće su najkorisniji delovi biljke, a mogu se koristiti za pripremu čajeva, koji će vas smiriti i popraviti vaše raspoloženje. Kod upotrebe kantariona vodite računa – njegovi sastojci reaguju sa lekovima, pa je najbolje da se prvo konsultujete sa lekarom.

(Skandalozno.rs, Izvor: stil.kurir.rs)

[adsenseyu2]

Budite prvi sa komentarom na članku "Unesite ih u kuću: Ove BILJKE upijaju stres i depresiju vlasnika"

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti objavljena.