Uskoro nam za putovanje neće trebati pasoš, već samo smartfon

Ilustracija

foto-ilustracija: pixabay.com

Budućnost putovanja avionom je u letenju bez papira. I to će biti jedna od top tema Svetskog ekonomskog foruma u Kini. Putnici dve destinacije ovih dana će umesto pasoša nositi samo mobilni telefon.

Kanada i Holandija, naime, saopštile su da pokreću pilot projekat za putovanja bez papira između dve zemlje.

Podaci o identitetu koji se obično čuvaju biometrijskim pasošima ubuduće će biti bezbedno čuvani i šifrovani na mobilnom telefonu.

Putnici koji putuju iz Montreala do Amsterdama moći će da upravljaju svojim šifrovanim podacima o identitetu, tako što će pristati da podele podatke sa graničnom kontrolom i avio-kompanijama, što im ujedno omogućava i da kontrolišu svoje podatke koristeći samo otisak prsta i slično.

Tako, na bezbednosnim kontrolnim punktovima i kapijama u avionima obavljala bi se kontrola “bez potrebe za fizičkim pasošem“, navodi se u saopštenju Svetskog ekonomskog foruma, koji predvodi inicijativu.

Takozvani projekat poznatog digitalnog identiteta biće testiran interno tokom 2019. godine, a prvo putovanje bez papira će se održati početkom 2020. godine.

– Do 2030. godine očekuje se da će međunarodni avio-prevoz porasti na 1,8 milijardi putnika, što je 50 odsto više u odnosu na 2016. godinu. Uz postojeće sisteme, aerodromi ne mogu to sve da isprate – rekao je šef Svetskog ekonomskog foruma Kristof Volf.

To će, kažu inicijatori, oblikovati budućnost avijacije i bezbednosti.

Trenutno, u projektu učestvuju Er Kanada, holandski KLM, aerodromi u Montrealu, Toronu i Amsterdamu, a podržale su ga i nekoliko tehnoloških kompanija.

(Skandalozno.rs, Izvor: telegraf.rs)

Budite prvi sa komentarom na članku "Uskoro nam za putovanje neće trebati pasoš, već samo smartfon"

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti objavljena.