Uspomene Vučićevog druga iz vojske: I pre 30 godina sam znao da će biti predsednik!

Susret drugova iz vojske

Aleksandar Vučić i Fikret Demiri – foto: Kurir

Bežali smo iz spavaonice da bismo slavili Božić, igrali fudbal u vojničkim čizmama, igrali šah i spavali na otvorenom, na snegu, na minus 25, prisetio se Fikret Demiri vojničkih dana provedenih u kasarni sa predsednikom Srbije.

Fikret je u Kosovskoj Mitrovici dočekao Vučića prvog dana njegove posete Kosovu i Metohiji. Vučićev saborac iz vojničkih dana trenutno radi u Vladi Kosova, kao pravnik i Ministarstvu kulture, a živi u Gračanici.

– Služili smo ’88. godine u Jedinici za specijalne namene. Ta jedinica je bila namenjena za brzo dejstvovanje na teritoriji cele SFRJ. Obuka je bila neprestana, i teška svih 12 meseci. Zakletvu smo polagali u Sarajevu, a kasarna nam je bila u Lukovici. Išli smo na marš od 20 kilometara na temperaturi od minus 25, na 1.500 metara nadmorske visine… Najviše se Vučića sećam po tome što smo stalno igrali šah, kao i da nije voleo da gubi, i da je često bio remi. Preslišavali smo se ko bolje zna engleski. Njemu je bolje išla gramatika, meni akcenti. Vučić je bio uvek spreman da nas nasmeje i ohrabri – priseća se Fikret Demiri.

Obojica su, kako kaže, bili zagriženi za fudbal.

– Često smo igrali fudbal, jedan na jedan na poligonu, i to u vojničkim čizmama. Nismo se štedeli, često je bilo udaranja tim teškim čizmama, ja sam bio sitniji, ali nije bilo popuštanja. Ostali iz jedinice bi nas gledali i čudili se – kaže Demiri.

foto: Privatna arhiva

Dodaje da ih je u ekipi bilo četvorica, nerazdvojnih.

Vučić, Zlatko Binovski iz Prilepa, Dragan Pajić iz Despotovca i ja. Često smo i bežali, neko zbog kafane, neko zbog devojke. Delili smo hranu, ja sam im lično pravio limunadu kako bi sprali onu masnu vojničku hranu. Uvek sam u rancu imao limun i šećer, a pošto moji imaju poslastičarnicu, znao sam kako se pravi dobra limunada – priča Demiri.

Priseća se i anegdote vezane za gledanje Dnevnika.

– U vojsci je bilo obavezno da u pola osam gledaš Dnevnik. I tako, na RTV se pojavi novinarka, piše da je Angelina Vučić. Ja mu kažem: “Vidi, ona se preziva kao ti.” A on mi odgovara: “Pa to mi je majka“. Smejali se svi. Onda dođe njemu paket za Božić, a tad je bila zabranjena religija. Ipak smo ga proslavili, pobegli smo iz spavaonice i na vojničkoj pisti slavili Božić. A moja majka je plela rukavice i meni i njemu – kaže Demiri.

Jednu scenu, kaže, nikad neće zaboraviti.

– Jedne noći, na minus 25, ležimo svi na snegu u opštini Kalinovik. Iznad nas mesečina, toplije u frižideru nego napolju. I kaže nas drug Zlatko: “Imate metak drugari? Skratite mi muke.” Mi se od muke nasmejemo, i ohrabrimo ga: “Zare, izdrži!”.

Bio je predsednik i pre 30 godina

Fikret kaže i da je za njega Vučić postao predsednik još pre 30 godina.

– Svakog dana smo po 45 minuta imali časove političkog obrazovanja i vaspitanja. Politički oficir Fehim Bibić je na kraju rekao da će jednog dana Vučić voditi državu.

To smo mu mi svi govorili, da će biti predsednik – kaže Demiri.

(Skandalozno.rs, Izvor: blic.rs)

Budite prvi sa komentarom na članku "Uspomene Vučićevog druga iz vojske: I pre 30 godina sam znao da će biti predsednik!"

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti objavljena.